W Wielką Sobotę przygotowujemy świąteczny koszyk z pokarmami do poświęcenia, ale co tak naprawdę powinno się w nim znaleźć? Tradycyjnie w koszyku wyłożonym białą serwetką powinniśmy ułożyć chleb, jajko, sól, wędlinę, ser, chrzan i ciasto. Chleb symbolizuje Ciało Chrystusa, jajko - odradzające się życie. Sól oznacza prostotę życia, ma właściwości oczyszczające. Wędlina, którą powinna być przede wszystkim wieprzowina, czyli szynka lub kiełbasa, zwiastuje płodność i dostatek. Ciasto, które pojawiło się dość niedawno w tradycji wielkanocnej jest znakiem doskonałości. Wszystkich tych produktów skosztujemy podczas śniadania wielkanocnego. W naszej święconce nie może zabraknąć baranka z chorągiewką, który będzie przypominał o złożonej przez Chrystusa ofierze i jego zwycięstwie nad śmiercią. Nie zapomnijmy ładnie przystroić święconki wiosennymi kwiatami i wstążeczkami. Może znajdzie się w nim jeszcze miejsce dla małego żółtego kurczaczka lub czekoladowego królika, którego dzieci będą mogły spałaszować zaraz po świątecznym śniadaniu.
Zobacz: Jak ozdobić KOSZYCZEK WIELKANOCNY? Zobacz pomysły na dekoracje święconki!