Zespół jelita drażliwego - jakie są objawy, jaki jest związek z dysbakteriozą

2011-01-27 3:00

Zespół jelita drażliwego jest powodem co drugiej konsultacji gastrologicznej. Choć przyczyny dolegliwości nie do końca zostały rozpoznane, uważa się, że mogą one się pojawiać na skutek tzw. dysbakteriozy, czyli zachwiania proporcji między dobrymi a złymi bakteriami zasiedlającymi jelita. Czynnikami sprzyjającymi może być stres i niewłaściwa dieta.

Po czym rozpoznasz chorobę

O tym, że cierpisz na zespół jelita drażliwego, mogą świadczyć:

- utrzymujące się dłużej niż 12 tygodni bóle brzucha,

- ustępowanie bólu brzucha po wypróżnieniu się,

- uczucie pełności,

- zbieżność pojawienia się bólów z zaburzeniami w defekacji (wypróżnianie się),

- zmiana charakteru stolca,

- wzdęcia,

- zaparcia i biegunki występujące naprzemiennie.

Jak leczyć jelito

Leczenie jelita drażliwego polega przede wszystkim na oczyszczeniu go z nieprawidłowych bakterii - poprzez odpowiednią dietę i leki. Czasami wskazane jest nawet zastosowanie antybiotyków. Niektórzy lekarze w takich przypadkach ograniczają się jedynie do leków objawowych, głównie rozkurczowych i regulujących motorykę jelit. Takie działanie pomaga jednak na krótko.

Tych pokarmów unikaj

Bardzo pomocne jest wdrożenie właściwej diety. Jakiej? Tu dużo zależy od samego chorego. To on powinien zwrócić uwagę na negatywne objawy, które pojawiają się po spożyciu niektórych pokarmów.

Zwykle należy stronić od:

- kawy, czekolady,

- tłuszczów zwierzęcych,

- pokarmów wzdymających (fasola, groch, kapusta),

- fruktozy (występuje w słodkich owocach),

- przy męczących zaparciach wskazany jest błonnik (warzywa, chleb pełnoziarnisty), ale on też może powodować wzdęcia.

Ponadto należy unikać czynności powodujących połykanie powietrza (np. rozmowa przy jedzeniu, żucie gumy).

Co złagodzi ból jelit

Korzystnie działają:

- herbatki z kminku,

- napary z kopru włoskiego,

- mięta,

- spacery po posiłkach.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki