Gorzów sanepid

i

Autor: mazinio Czy sanepid ustali co zabiło nastolatkę?

ZATRUCIE POKARMOWE najprawdopodobniej przyczyną śmierci 15-latki z Gorzowa

2019-10-28 16:13

Objawy, które wystąpiły u nastolatki i jej rodziny wskazują na zatrucie pokarmowe - mówią pracownicy gorzowskiego sanepidu. Co je wywołało - nieoficjalnie mógł to być mrożony szpinak. Sprawę pod kontem nieumyślnego spowodowania śmierci bada też prokuratura. Żadnych zarzutów na razie nie postawiono.

Wracamy do sprawy tajemniczego zgonu nastolatki, do którego doszło w piątek (25.10). Dziewczyna wraz z matką trafiły kilkadziesiąt godzin wcześniej do szpitala. Objawy zatrucia miała też trzecia z osób - ojciec zmarłej. Mężczyzna nie wymagał jednak hospitalizacji. Sanepid, jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy najbardziej zainteresował się mrożonym szpinakiem. Rodzina miała zjeść warzywo w niedzielę 20 października. Służby zabezpieczyły resztki pokarmów i wody, w domu przeprowadzono także inne badania. Na razie wszystko wskazuje na zatrucie pokarmowe.

- Trzeba jeszcze poczekać na wyniki badań, żeby mieć stuprocentową pewność - Barbara Rut, kierownik sekcji epidemiologii w Powiatowej Stacji Sanitarn

Na razie nie wiadomo kiedy będą znane wyniki badań sanepidu. Przypomnijmy 15-latka zmarła w piątek (25.10) w gorzowskim szpitalu. Jako przyczynę zgonu przyjęto ostrą niewydolność krążeniowo-oddechową o nieustalonym pochodzeniu Na oddziale leży też matka zmarłej nastolatki.

Zatrucie mrożonymi warzywami (zieloną fasolą, kukurydzą, czy szpinakiem) zdarzają się bardzo rzadko. W ubiegłym roku w Europie zmarło z tego powodu 9 osób. Odpowiedzialna za zgony była bakteria Listeria monocytogenes, która doprowadziła do choroby zakaźnej - listeriozy.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki