W Muzeum mozna skosztowac każdego typu obwarzanka, a nawet kanapek

i

Autor: Kuba Paduch, Radio ESKA W Muzeum mozna skosztowac każdego typu obwarzanka, a nawet kanapek

Muzeum obwarzanka już otwarte! [AUDIO]

2017-11-05 20:20

Ten przysmak jest prawie tak stary, jak sam Kraków, i teraz ma własne muzeum. Przy starym Kleparzu powstało Żywe Muzeum Obwarzanka. Bedzie można się w nim co nieco dowiedzieć o historii tego tradycyjnego krakowskiego wypieku.

Niektórzy go nazywają preclem, inni bajglem, ale prawdziwi Krakowianie wiedzą że to obwarzanek. Są i zwykłe, i z makiem a także z serem. Większość Krakowian nie wie kiedy się u nas pojawił, zazwyczaj mówią, że po prostu "jest tu od zawsze".

- Będziemy organizować pokazy produkcji obwarzanka, będzie tutaj można posłuchać o historii dość długiej (...) o tym jak się go produkuje, skąd się wzięła jego nazwa - mówi Marta Krzyżyk-Siudak, kierowniczka Żywego Muzeum Obwarzanka.

Najstarsze udokumentowane wzmianki o obwarzankach w Krakowie mają prawie 700 lat - obwarzanek, jak mówią stare przepisy, to specyficzna i charakterystyczna dla królewskiego miasta Krakowa tradycyjna, prastara receptura jego wytwarzania - mówi Jerzy Poznański, Prezes Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku - ciasto uprzednio obwarzone [podgotowane w wodzie - dop. red.], według staropolskiego słownictwa, następnie splecione i ponownie obwarzane a dopiero później pieczone - dodaje.

Posłuchaj naszego materiału:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki