brokuły

i

Autor: East News

Dlaczego warto jeść surowe warzywa? Które warzywa można jeść na surowo?

2016-05-20 16:30

Na polskich stołach nieczęsto goszczą surowe warzywa. Pora to zmienić! Sprawdź, dlaczego warto jeść surowe warzywa i które z nich nadają się do spożycia bez termicznej obróbki.

Gotowanie warzyw powoduje utratę wielu cennych minerałów i antyoksydantów. Nie każdy wie, że np. ogrzewanie warzyw kapustnych pozbawia je składników, które zapobiegają rozwojowi nowotworów. Warto zacząć jeść surowe warzywa! Pozostaje pytanie, które warzywa należy jeść na surowo i które w ogóle można w ten sposób spożywać? Otóż przede wszystkim zacznij jeść surowe brokuły, które mają silne właściwości przeciwrakowe, zawierają dużo witaminy C oraz karotenoidy. Jedz również surowe kalafiory, które mają mnóstwo błonnika, kwasu foliowego i witaminy C. Jarmuż również jest doskonały na surowo - zawiera witaminy C i K, wapno, beta-karoten. Nawet brukselki możesz jeść surowe, bo zawierają witaminy z grupy B, witaminę K. Surowa kapusta chińska też jest świetna, bo ma największą ilość składników odżywczych.

Zobacz: 10 złych nawyków, przez które TYJESZ!

Przeczytaj też: Oto soki, które leczą różne choroby! Sprawdź, co pić, by cieszyć się zdrowiem!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki