Gotowanie warzyw powoduje utratę wielu cennych minerałów i antyoksydantów. Nie każdy wie, że np. ogrzewanie warzyw kapustnych pozbawia je składników, które zapobiegają rozwojowi nowotworów. Warto zacząć jeść surowe warzywa! Pozostaje pytanie, które warzywa należy jeść na surowo i które w ogóle można w ten sposób spożywać? Otóż przede wszystkim zacznij jeść surowe brokuły, które mają silne właściwości przeciwrakowe, zawierają dużo witaminy C oraz karotenoidy. Jedz również surowe kalafiory, które mają mnóstwo błonnika, kwasu foliowego i witaminy C. Jarmuż również jest doskonały na surowo - zawiera witaminy C i K, wapno, beta-karoten. Nawet brukselki możesz jeść surowe, bo zawierają witaminy z grupy B, witaminę K. Surowa kapusta chińska też jest świetna, bo ma największą ilość składników odżywczych.
Zobacz: 10 złych nawyków, przez które TYJESZ!
Przeczytaj też: Oto soki, które leczą różne choroby! Sprawdź, co pić, by cieszyć się zdrowiem!