Jagody, truskawki i borówki: JEDZ I PAMIĘTAJ dłużej. Spadek pamięci 2,5 roku później

2012-04-30 16:48

Jagody zawsze były doceniane za swoje dobroczynne właściwości. Już kilka lat temu udowodniono, że wyciągi z tych owoców powiększają obszar widzenia, poprawiają ostrość obrazu oraz usuwają zmęczenie oczu. Teraz okazało się, iż jedząc jagody można również ćwiczyć pamięć. Podobne cechy zawierają również truskawki i borówki.

Chcesz poprawić swoją pamięć? Zajadaj się jagodami w dowolnej postaci.

Najnowsze wyniki badań pokazują, że zarówno jagody, jak i truskawki posiadają wysoką ilość flawonoidów korzystnych dla naszej pamięci.

Amerykańskie badania rozpoczęły się w 1976 roku i wzięło w nich udział aż  121 tysięcy kobiet. Eksperyment rozpoczęły panie w wieku 30-55 lat. Wypełniały one wtedy kwestionariusze dotyczące stylu życia. Kobiety przeszły badania lekarskie i mniej więcej, co 4 lata, przechodziły kontrolę, w której sprawdzano także stan pamięci.

Wykazano, iż u kobiet jedzących tygodniowo co najmniej dwóch porcji czarnych jagód, borówek lub truskawek znacznie rzadziej pojawiały się problemy z pamięcią, a ich mózg był o wiele sprawniejszy. Spadek pamięci można było zaobserwować 2,5 roku później niż u kobiet z innymi nawykami żywnościowymi.

Naukowcy zalecają spożywanie tego typu owoców jak najczęściej. Co prawda doświadczenie przeprowadzano na kobietach, ale spodziewać się można, że w przypadku mężczyzn wyniki wyszłyby podobne.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki