Keczup, tak jak pomidory, może uchronić przed rakiem

2011-08-16 16:30

Keczup, tak samo jak pomidory, zawiera likopen. Składnik ten zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Już jedna łyżka keczupu zawiera 2,5 miligrama likopenu. Dodając sos pomidorowy do potraw możemy uchronić się przed nowotworem.

Osoby, które dodają keczup do wielu potraw mogą być spokojniejsze, ponieważ dostarczają organizmowi likopenu. Jest to składnik chroniący przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu lepiej pracuje nasze serce i poprawia się wygląd skóry. Likopen ma także właściwości przeciwnowotworowe.

Keczup zawiera likopen

W jednej łyżce keczupu jest 2,5 miligrama likopenu. Nie zastąpi to w pełni wartości, które są w pomidorach, ponieważ z reguły jemy małe ilości tego sosu. Jak podaje serwis MSN, powołując się na Amerykański Instytut Badań nad Nowotworami, pół szklanki sosu pomidorowego zawiera 17 miligramów likopenu, a pół szklanki soku pomidorowego już 22 miligramy likopenu.

Jedząc wiecej keczupu dostarczamy więcej likopenu, a co za tym idzie, również innych składników zawartych w tym sosie, są to m.in. sód i cukier. Pół szklanki keczupu zawiera dzienną dawkę sodu zalecaną osobom dorosłym.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki