Kulinarne Boże Narodzenie 2021. Jak wyfiletować makrelę? Prosty sposób w trzech krokach

2021-12-02 8:54
Makrela
Autor: materiały prasowe

Zbliżające się święta to obietnica wspaniałego, rodzinnego czasu, pysznych potraw i zasłużonego odpoczynku. Kulinarnym symbolem polskich świąt są ryby, bez nich nikt nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Jednak, zanim to nastąpi, najpierw warto odpowiednio się przygotować - nabyć umiejętność filetowania ryb, które co roku królują na polskich stołach. W tym, pozornie trudnym zadaniu, pomoże ambasador akcji Makrela Superdobra – Jakub Kuroń, kucharz i popularyzator zdrowego żywienia, który miłośnikom dobrego smaku, pokazuje, jak sprawnie wyfiletować rybę.

Boże Narodzenie to zdecydowanie czas, w którym na naszych stołach królują ryby. Oczywiście, prawdziwym symbolem świat jest karp, jednak coraz więcej osób decyduje się podać podczas wigilijnej kolacji także inne gatunki ryb. Makrela to ryba, która z powodzeniem może na świątecznym stole zastąpić smakowo karpia, tym samym godząc przeciwników tego słodkowodnego gatunku oraz miłośników wszystkiego, co morskie. Jako ryba tłusta makrela nie traci łatwo swojej soczystości w trakcie obróbki termicznej, a przy okazji – dostarcza całe morze zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Pieczona, smażona czy grillowana może zatem stanowić podstawę lub dodatek do wielu dań. Co więcej, to produkt, który za niewygórowaną cenę pozwoli przygotować obfitą kolację dla całej rodziny. Jak zatem szybko i sprawnie wyfiletować tę rybę? Swój sposób przedstawia Jakub Kuroń, kucharz i popularyzator zdrowego żywienia.

Krok 1.

Natnij rybę ostrym nożem za płetwą skrzelową. Następnie obróć go o 90 stopni i przetnij makrelę wzdłuż ości (czyli wzdłuż całego kręgosłupa). Pierwszy filet jest już gotowy.

Krok 2.

Odwróć rybę na drugą stronę i powtórz czynność, poczynając od nacięcia za płetwą skrzelową. W trakcie przesuwania narzędzia będziesz czuć, że nóż opiera się na kręgosłupie ryby.

Krok 3.

Wytnij ości na brzuchu i wyrównaj filet. Pozostałości możesz wykorzystać np. do zupy rybnej.

Filetowanie makreli
Autor: materiały prasowe
Filetowanie makreli
Autor: materiały prasowe
Filetowanie makreli
Autor: materiały prasowe
dr Tomasz Karauda: Nie chcemy lockdownu, chcemy restrykcji dla niezaszczepionych [Super Raport]
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE