Kutia łączy się z pradawnymi, słowiańskimi potrawami obrzędowymi. W wielu rodzinach jest wręcz nieodzownym elementem wigilijnego stołu. Jak zatem ją przygotować? Potrzebujesz: 1 szklanki pszenicy (bez łusek), 1 szklanki maku niebieskiego, pół szklanki płynnego miodu, 10 dag orzechów włoskich lub laskowych, 5 dag rodzynek, 1 laski wanilii, 2 łyżki słodkiej śmietanki do polania, inne bakalie według własnego uznania. Pszenicę należy namoczyć przez noc, aby zmiękła i następnego dnia zalać ją wrzątkiem i gotuj przez około godzinę na małym ogniu. Następnie należy ją odcedzić i ostudzić. Mak wypłucz, zalej wrzącą wodą i raz zagotuj. Odstaw na kilka godzin, a potem odcedź i zmiel drobno w maszynce. Rodzynki także zalej ciepłą wodą i po 20 minutach odsącz. Orzechy należy podprażyć i posiekać, zaś migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno posiekać. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i czubkiem noża wybierz ziarenka. Tak przygotowane składniki należy wymieszać ze sobą, dodać miód i gotowe!
Zobacz: Przepis na wyśmienite świąteczne PIERNICZKI
Przeczytaj też: Przepis na piernik staropolski