Pierniczki są nie tylko przepysznymi łakociami, ale mogą też stanowić świetny wystrój świątecznej choinki. Od pokoleń nasze babcie piekły piernik właśnie na święta Bożego Narodzenia. Dlatego wielu z nas zapach pieczonego piernika i jego smak kojarzy się wyłącznie z bożonarodzeniowym klimatem. Dlatego w tym roku nie może być inaczej. Upiecz sama pierniczki świąteczne, które będziesz mogła zawiesić na swoim świątecznym drzewku. Potrzebujesz do tego 1 kg mąki, pół kostki masła, 1,5 szklanki cukru pudru, 0,5 l miodu, 2 jajka, 2 przyprawy do piernika, 2 łyżeczki sody. Miód utrzyj z masłem, dodaj cukier, jajka, przyprawę do piernika, sodę i na koniec mąkę. Następnie dobrze wyrób ciasto i odstaw do lodówki na 1 dzień. Następnego dnia uformuj konkretny kształty swoich ciasteczek i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Piecz przez 15 minut i gotowe!
Zobacz: Przepis na przepyszne i lekkie ciasto kokosowe bez tłuszczu i glutenu
Przeczytaj też: Genialny pomysł na zdrowe śniadanie! Zrób naleśniki z dwóch produktów