Schabowy jak z restauracji z gwiazdką Michelin. Wykorzystaj te patenty a kotlet będzie nieziemsko pyszny

i

Autor: Pixabay Schabowy jak z restauracji z gwiazdką Michelin. Wykorzystaj te patenty a kotlet będzie nieziemsko pyszny

Najlepszy smak

Mistrzowski sposób na kotlet schabowy. Będzie będzie smakował jak z najlepszej restauracji

2023-11-07 13:08

Jeśli nie wiesz, co zrobić na niedzielny obiad, to sięgnij po sprawdzony pomysł. Kotlet schabowy! Brzmi mało oryginalnie, ale dobrze usmażony schabowy to przepis na sukces. Wszak schabowy schabowemu nie równy, a jego usmażenie to prawdziwa sztuka. W latach 50. schaboszczak brylował w barach mlecznych i restauracjach. Często przygotowany tak, że panierka była grubsza niż wkład, a w dodatku odchodziła od mięsa twardego jak podeszwa. Tymczasem przepis na dobry kotlet schabowy jest prosty. Wystarczy zastosować trzy zasady, a będzie chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku. Będzie tak pyszny, że przyznasz sobie gwiazdkę Michelin.

Czasami, kiedy szukamy przepisu na obiad zapominamy o klasyce, a ta sprawdza się zawsze, także w kuchni. Mimo, że niektórym kotlet schabowy kojarzy się z nudnym i niezbyt smacznym obiadem w stołówce, to już ten niedzielny schaboszczak u mamy zasługuje na medal. Bo kotlet schabowy to obok rosołu niekwestionowany król polskiego obiadu. Idealnie chrupiąca panierka, pod którą skrywa się soczyste mięso, do tego ziemniaki oraz kapusta i już pachnie tak, że ślinka cieknie. Choć mogłoby się wydawać, że kotlet schabowy jest na polskich stołach od zawsze, to przepis na jego wykonanie pojawia się w książkach kucharskich dosyć późno. Dopiero 162 lata temu (w 1860 roku) Lucyna Ćwierczakiewiczowa zamieściła recepturę w słynnym poradniku „365 obiadów za 5 złotych”. Radziła podawać je z sosem szalotkowym lub musztardowym – co dziś mogłoby być smaczną alternatywa dla schabowego z kapustą. Popularnego dziś kotleta na próżno też szukać w potrawach serwowanych na szlacheckich stołach – wieprzowina nie cieszyła się dobrą opinią. Jeszcze przez niemal cały XVIII wiek mięso to kojarzono z niższymi warstwami społecznymi, uważano je za pospolite ciężkostrawne i niezdrowe. Popularny schaboszczak prawdopodobnie pierwszy raz został usmażony w Saksonii jednak nie ma na to konkretnych dowodów. Najprawdopodobniej kotlet schabowy to spolszczona wersja sznycla wiedeńskiego czyli cienko zbitego plastra cielęciny, obtoczonego w bułce, a następnie usmażonego w rozpuszczonym smalcu. I właśnie smalec to jeden z sekretów pysznego schabowego, ale nie tylko. Jakie jeszcze zasady stosować, by schabowy smakował obłędnie?

Kotlet schabowy. Zrób tak, a będzie chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku

Niezależnie od tego, jaki mamy przepis na kotlet schabowy, najważniejsze jest dobre mięso. Warto sięgnąć po schab ze świni rasy złotnickiej lub puławskiej. Jeśli wykorzystamy schab z kością, kotlet będzie bardziej soczysty. Do smażenia używamy smalcu, a panierowane kotlety kładziemy na dobrze rozgrzany tłuszcz. Jeśli panierka odchodzi od mięsa, to znak, że patelnia nie była wystarczająco rozgrzana. Dokładne i sprawdzone przepisy na kotlety schabowe znajdziesz na beszamel.pl TUTAJ.

NIE PRZEGAP: Rogale świętomarcińskie. Kiedy je się rogale i o co chodzi z tym świętem? Poznaj historię poznańskiej tradycji na Dzień św. Marcina

Quiz PRL: Podróż za jeden uśmiech, czyli o podróżowaniu w PRL

Pytanie 1 z 10
Za PRL Krupówki w Zakopanem wyglądały:
Quiz. Podróże w PRL
Tańczące z Promocjami 06.11.2023

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki