Gluten to sprawca problemów z trawieniem
Gluten jest rodzajem białka roślinnego wchodzącego w skład zboża (pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa). Upośledza pracę jelit, powodując zanik kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych. Skutkiem toksyczności glutenu jest trudność w przyswajaniu pokarmów, objawiająca się uporczywymi bólami brzucha, wzdęciami, a czasem również niedożywieniem. Osoby chore na celiakię (nietolerancję glutenu) muszą całkowicie wyeliminować go ze swojej diety.
Zobacz też: Modne diety na 2015 rok: bezglutenowa, paleo, oxy
Szkodliwe działanie glutenu
Najnowsze badania dowodzą, że silnie przetwarzana żywność nasila szkodliwość glutenu. Dawniej jedzono chleby ciemne, ciężkie, na naturalnym zakwasie. Drobno mielona oczyszczona mąka pozwala na większe wchłanianie białka roślinnego przez organizm, co za tym idzie - organizm zaczął się bronić. Gluten coraz częściej pojawia się w wędlinach, mięsie, konserwach, nabiale, sosach i słodyczach. Jeśli cierpimy na nietolerancję glutenu, musimy bardzo uważnie czytać etykiety spożywcze.
Co należy wyelminować?
Przede wszystkim zboża: pszenicę, żyto, jęczmień, orkisz, nieoczyszczony owies, mąki, kasze, makarony, musli, płatki śniadaniowe. Unikamy również produktów takich jak: pierogi, naleśniki, paluszki, herbatniki, pieczywo, ciasta. Z diety zniknąć musi piwo, napoje zawierające słód jęczmienny, kawa zbożowa, kakao, jogurty z ziarnami, olej z kiełków pszenicy, panierki, sos sojowy.
Dozwolone są: kukurydza, ryż, gryka, proso, kasze z tych zbóż (gryczana, jaglana), mąki (np. kukurydziana), pieczywo z mąki bezglutenowej, świeże mięso, ryby, jaja, mleko, jogurty naturalne, oliwa z oliwek, masło, warzywa, owoce, miód, cukier, dżem, zioła, sól.
Według specjalistów, osoby zdrowe nie powinny rezygnować z produktów zbożowych, ponieważ zawierają one cenne substancje odżywcze.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail