Najcenniejsze wartości lecznicze dyni

2015-10-09 11:00

Dynia to niesamowicie wartościowe źródło składników odżywczych. Zawiera witaminę A, C i E, witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, miedź, kwas foliowy, karotenoidy oraz inne przeciwutleniacze. A co to oznacza dla naszego zdrowia? Jakie są jej wartości lecznicze? Poznajcie je, bo naprawdę warto włączyć dynię do naszego menu.

Dynia, dania z dyni

i

Autor: Archiwum serwisu

Dynia nadaje się nie tylko na ozdobę na Halloween. Warto ją docenić ze względu na to, że jest niesamowicie wartościowym źródłem składników odżywczych. W związku z tym zachęcamy, abyście włączyli ją do codziennego menu. Będziecie cieszyć się jak najlepszym zdrowiem cały czas. Ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu, a co za tym idzie witaminy A, dynia na ogromny wpływ na poprawę wzroku, a także na naszą skórę, tkanki i błony śluzowe, zapobiega zaćmie i chroni komórki siatkówki przed uszkodzeniami. Spożywając dynię podnosisz swoja odporność na infekcje, o które o tej porze roku jest naprawdę łatwo. Jest ona bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu wpływa zbawiennie na proces trawienia i doskonale wspiera proces odchudzania. Zawarty w niej potas pomaga pozbyć się cellulitu wodnego, a także przyczynia się do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Karotenoidy zawarte w tym warzywie zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele chorób przewlekłych, w tym raka, choroby serca, cukrzycę typu 2 czy reumatoidalne zapalenie stawów. Jeśli staracie się o dziecko nie zapomnij o dyni! Zawarte w niej witaminy z grupy B korzystnie wpływają na płodność.

Zobacz: Potrawy z dyni PRZEPISY. Co można przygotować z dyni?

Przeczytaj też: Niezbędny element Halloween. Wszystko o DYNI. Sprawdź ile kosztuje i jak zrobić zupę dyniową [WIDEO]

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki