Padł rekord w grillowaniu

2008-04-14 14:36

Dwanaście ton wołowiny - tyle mięsa trafiło wczoraj na olbrzymi ruszt w stolicy Urugwaju, Montevideo.

Tym samym Urugwajczycy pobili dotychczasowy rekord Guinnessa z 2006 roku, kiedy to Meksykanie upiekli na grillu osiem ton mięsa.

W "największym święcie grilla na świecie" wzięło udział 1250 kucharzy oraz 600 pomocników, w tym żołnierze i strażacy. Niedzielne święto cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. Wszystkie 20 tysięcy kart wstępu wykupiono z dużym wyprzedzeniem. Obrońcy praw zwierząt demonstrowali, ale bezskutecznie.

Wołowina jest najważniejszym towarem eksportowym Urugwaju. Wielkie grillowanie stało się częścią tamtejszej kultury, a odpowiednie przygotowanie mięsa urosło do rangi sztuki.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki