Ryż dla calej rodziny

i

Autor: Radoslaw Ślusarczyk

Pomysłowe dania z ryżu dla całej rodziny

2020-01-22 11:04

W książce „Ryż” wydawnictwa TIME S.A. czytelnicy znajdą wiele cennych informacji o samym ryżu, jego właściwościach, rodzajach, sposobach gotowania i stosowania. Nie brakuje również danych o doprawianiu i potrawach, które można z niego przygotować. Ryż to bardzo wdzięczny produkt, który pozwoli nam szybko i niedrogo przygotować smakowite dania.

Ryż i jego właściwości odżywcze są znane połowie świata, nie jest on zbyt drogi, a w dodatku ma różnorodne zastosowania. Może być dodatkiem do zupy lub drugiego dania. Sprawdzi się też w roli głównej – podany na obiad może być niedrogim, sycącym i pysznym daniem. Propozycje takich dań oraz inne zastosowania ryżu znajdziecie w książce pt. „Ryż”, która ukazała się w serii SuperHobby.

W książce „Ryż” poruszono również zagadnienia:

– Czy każdy może jeść ryż?

– Czy ryż jest zalecany osobom na diecie lub chorym?

– Który ryż lepiej kupować – sypki czy w woreczkach perforowanych?

– Czy ryż basmati, jaśminowy, arborio, paraboliczny i perłowy można stosować zamiennie? Czy bez względu na odmianę potrawa będzie tak samo smaczna?

– Czym – poza kolorem - różnią się między sobą ryż brązowy, czerwony, czarny i biały?

– Czy ryż dziki lepiej przygotowywać osobno czy w mieszankach? Dlaczego jest taki modny?

– Jakie przyprawy lubią poszczególne rodzaje ryżu?  

– Jak nie marnować ryżu, czyli zero waste?

– Mąka ryżowa, mleko ryżowe i olej ryżowy – jak z nich korzystać? 

Ponadto podajemy 80 przepisów na:

– ryż jako dodatek: do sałatek, mięs, ryb, pulpetów, gołąbków

– ryż na śniadanie w formie ryżanki + mleko ryżowe (jak je zrobić i jakie kupować gotowe, do czego można je stosować)

– risotta (mediolańskie, al Barolo, czarne, z dynią,  z kiełbasą, wieprzowiną i serem czy z grzybami),
– paelle, płowy i pilawy, jambalaya ,

– potrawki + ryż po chińsku, po tajsku, ryż z rodzynkami po ormiańsku, ryż z mango, dania z Indonezji

– zupy ryżowe i kleiki,

– placki, naleśniki, kotlety, kulki (+przepisy z wykorzystaniem mąki ryżowej),

– zapiekanki ryżowe,

 – dania faszerowane ryżem (m.in. gołąbki, dolmades, papryka),

– sushi i maki

– ciasta ryżowe i inne desery, m.in. pudding, belriso, risalamande

Książkę „Ryż” kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby

Ryż - dania dla rodziny

i

Autor: Radoslaw Ślusarczyk

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki