Gulasz z soczewicy - pyszne danie wegetariańskie

i

Autor: archiwum se.pl gulasz z soczewicy przepis, przepis na gulasz z soczewicy

Pomysły na wegetariański, sycący obiad

2021-02-26 13:23

Kuchnia wegetariańska obfituje w różnego rodzaju owoce i warzywa, orzechy, nasiona, kasze i pełnoziarniste produkty zbożowe. Zamiast mięsa jako źródło białka używamy nabiał czy rośliny strączkowe. Z tych składników możemy przygotować pyszny i sycący obiad, równie smaczny jak mięsny odpowiednik.

Papryki faszerowane

Pyszne danie pełnowartościowe danie z dodatkiem kaszy i sera, łatwe i szybkie w przygotowaniu

Składniki:

4 papryki (najlepiej w różnych kolorach),

2 woreczki kaszy,

słoiczek oliwek,

300 g twarogu

5 pieczarek

2-3 puszki pomidorów w kawałkach

łyżeczka masła masła

sól, ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Papryki umyć, przeciąć - im wyżej, tym lepiej. Idealnie, gdy uda się przeciąć na samej górze, tak, by można było tylko zdjąć "czapkę". Tak przekrojone papryki wydrążyć i odłożyć na bok. Posiekać oliwki i pieczarki, a następnie smażyć je delikatnie na maśle. Kaszę ugotować na sypko, wymieszać z podsmażonymi pieczarkami, oliwkami oraz serem twarogowym. Farsz posolić i doprawić wedle upodobania. Dobrze wymieszaną masę włożyć do rozkrojonych papryk. Do brytfanny wylać zawartość puszek z pomidorami. W utworzonym w ten sposób sosie położyć papryki przykryte "czapeczkami". Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika. Danie jest gotowe, gdy papryki będą miękkie.

Czytaj też: Nie jedz TEGO PRODUKTU! W kuchni używany jest często, a grozi BEZPŁODNOŚCIĄ

Gulasz z soczewicy

Soczewica z aromatycznymi przyprawami zachwyci każdego, do dania lepiej wykorzystać brązową lub zieloną soczewicę, bo czerwona się rozgotuje.

Składniki

20 dag zielonej lub brązowej soczewicy,

2 marchewki,

2 cebule,

3 ząbki czosnku,

3 listki laurowe,

2 goździki,

1 łyżeczka curry,

1 łyżeczka mielonej kolendry,

1 łyżeczka suszonej szałwii,

2 łyżki oleju,

1 szklanka soku jabłkowego,

1 szklanka śmietany,

sól

Sposób przygotowania:

Soczewicę zalać wodą i odstawić na 2 godz. Dodać jedną całą cebulę, naszpikowaną goździkami, liście laurowe i gotować ok. 20 min, pod koniec soląc. Odcedzić, wyjąć cebulę i przyprawy. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekaną drugą cebulę, zmiażdżony czosnek, startą na tarce marchewkę, curry, kolendrę i szałwię. Zamieszać, chwilę smażyć, dodać soczewicę i smażyć wszystko razem przez 2 minuty, po czym zalać sokiem owocowym i gotować około 20 minut. Po zdjęciu z ognia doprawić śmietaną.

Nowe oficjalne zasady ochrony przed koronawirusem

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki