PRODUKTY LIGHT: Czy warto je jeść na DIECIE?

2015-01-28 12:30

Produkty light mogą stanowić element diety, choć wcale nie są skuteczniejsze od tradycyjnych. Zazwyczaj produkty o obniżonej wartości energetycznej mają o wiele gorszą jakość. Dlaczego produkty light nie są złotym środkiem w walce ze zbędnymi kilogramami?

Produkty typu light to inaczej produkty o obniżonej wartości energetycznej. Bardzo często stanowią element diety odchudzającej. Jednak mimo większej ceny nie zawsze są dobre jakościowo.

Czemu produkty light nie są skuteczne?

Aby obniżyć kaloryczność produktu, trzeba coś z niego usunąć. Przykładowo w serach żółtych obniża się zawartość tłuszczu, a wraz z nim ilość witamin (m. in. A i D wpływające na wzrok, skórę i kości). Zmniejsza to wartość odżywczą produktu i obniża wykorzystanie innych składników odżywczych. Wapń zawarty w cenionym przez nas nabiale jest znacznie gorzej przyswajany bez udziału witaminy D.

Sprawdź: Chcesz szybko schudnąć? Śpij w niskiej temperaturze!

Robiąc zakupy, trzeba uważnie czytać etykiety. Nie każdy produkt oznaczony jako "fit" czy "light" jest naprawdę niskokaloryczny. Należy uważnie zagłębić się w skład kupowanego produktu. Usuwany cukier bardzo często zastępowany jest tłuszczem a tłuszcz - cukrem.

Produkty light często zawierają wodę lub substancje zagęszczające, które uzupełniają usunięte składniki. Wyższa zawartość wody wiąże się z mniejszą trwałością produktów, dlatego wraz z nią pojawiają się też konserwanty.

Z żywnością typu light związany jest również aspekt psychologiczny. Gdy produkt ma obniżoną zawartość kalorii, to mniejszą uwagę przywiązuje się do spożywanej ilości.  Łatwo zapomnieć, że wszystkie produkty zjadane w nadmiernych ilościach są przyczyną nadwagi. Odchudzone produkty nie są zatem złotym środkiem w walce ze zbędnymi kilogramami.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

 

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki