Przepis na ciasto z malinami. Sernik malinowy na zimno

2014-07-14 16:06

Sezon na truskawki powoli się kończy, nadszedł czas na maliny! Te sezonowe owoce zawierają wiele witamin i minerałów (np. magnez i żelazo), a poza tym smakują wyśmienicie! Jeśli szukasz pomysłu na dania z malin, powinieneś wypróbować przepis na sernik na zimno. Ten rodzaj ciasta sprawdzi się znakomicie podczas letnich, upalnych dni.

Przygotowanie sernika zajmie Ci zaledwie 35 minut. Jedna porcja ciasta zawiera 260 kalorii. Poniżej znajdziesz przepis na 8 porcji sernika z malinami na zimno.

Składniki:

Spód

- 2 jajka
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- 2 pełne łyżki mąki

Masa

- 60 dag homogenizowanego serka śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 25 dag mrożonych malin
- 2,5 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki kremówki
- skórka otarta z cytryny

Dodatki

- mrożone maliny do dekoracji
- grubo starta czekolada

Przygotowanie:

Maliny należy rozmrozić i lekko ugnieść widelcem. Żółtka jajka utrzyj z cukrem, zaś białka ubij na gładką masę. Wymieszaj masę żółtkową z ubitą pianą z białek i mąką. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Do środka wlej ciasto. Piecz przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W 1/2 szklance wody rozpuść żelatynę. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Ser utrzyj z cukrem pudrem, a następnie wymieszaj delikatnie z kremówką i skórką cytryny. Całość miksuj na najniższych obrotach, dodając powoli przestudzoną żelatynę. Na końcu dodaj maliny, wymieszaj delikatnie łyżką i przelej masę do trtownicy. Odstaw do lodówki na 3 godziny.

Przed podaniem udekoruj ciasto wiórkami czekoladowymi i malinami. Smacznego!

Źródło: Polki.pl

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki