Przepisy na potrawy z grilla: Szaszłyki wieprzowe ze śliwkami

2011-05-24 9:00

Sezon grillowy w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy na grillowane potrawy. Powiemy jak przyrządzić szaszłyki wieprzowe ze śliwkami. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt takiej uczty. Już we wtorek, 24.05, w Super Expressie zbiór najlepszych polskich i światowych przepisów na grilla.

Szaszłyki wieprzowe ze śliwkami
Koszt: 19 zł

Składniki: 40 dag polędwiczek wieprzowych lub schabu, żółty ser w plasterkach, śliwki suszone (najlepiej 2 na każdy szaszłyk), 10 dag wędzonego boczku w plasterkach, 1/2 czerwonej papryki, 3 łyżki oleju, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach, sól.

Przygotowanie: Olej pomieszać z sokiem cytryny i przyprawami. Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane wsadzić do marynaty na co najmniej godzinę. Paprykę pokroić w kawałki. Śliwki owinąć boczkiem - pół plasterka na jedną śliwkę. Mięso wyjąć z marynaty i rozłożyć na desce. Na wierzchu każdego kawałka ułożyć przycięty odpowiednio plasterek żółtego sera tak, aby nie wystawał poza mięso. Zrolować razem i nadziewać na szpikulce przekładając owiniętą w boczek śliwką i kawałkiem papryki.

Już we wtorek, 24.05, w Super Expressie zbiór najlepszych polskich i światowych przepisów na grilla!

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany