Przepisy na przetwory: Ocet owocowy

2011-09-22 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczny ocet owocowy. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelko octu owocowego.

Ocet owocowy
Koszt: 5 zł

Składniki: 2-3 kg skórek owocowych, gniazd nasiennych, resztek z owoców, 1,5 litra wody, 1,5 kg cukru

Sposób przygotowania: Wszystkie skórki, resztki i gniazda nasienne umyć, zmielić i wrzucić do szerokiego słoja. Zalać wrzącą wodą zmieszaną z cukrem. Słój przykryć gazą i zostawić na 2 tygodnie w ciepłym miejscu (powyżej 20 st. C). Następnie przecedzić i rozlać do butelek.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki