Smaki Wielkanocy: zimne nóżki i jaja faszerowane na ciepło

2020-04-09 12:40

Wielkanoc tuż-tuż. Podpowiadamy, co powinno się znaleźć w świątecznym menu. Zgodnie z tradycją na polskich stołach czasie Wielkanocy króluje żurek albo barszcz biały, jajka pod różnymi postaciami, biała kiełbasa, szynki, pasztety. Na wielkanocnym stole nie może również zabraknąć ciast drożdżowych, mazurków, babek i paschy.

Zimne nóżki z majerankiem

Składniki:

  • 600 g golonki
  • 1 kg nóg wieprzowych
  • 1-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • pół łyżeczki ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Umyte golonki i nóżki włożyć do garnka, zalać wodą tak aby były przykryte. Dodać obrane warzywa, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól oraz majeranek, gotować przez 3 godziny na wolnym ogniu. Gdy golonka będzie miękka, a nóżki ugotowane do miękkości, wyjąć z wody mięso i oddzielić od skóry, kości i tłuszczu. Wywar przecedzić przez sito. Warzywa i przyprawy wyrzucić. Do wywaru dodać żelatynę i doprowadzić do jej rozpuszczenia. Mięso posiekać. Włożyć do salaterki lub małych miseczek i zalać przygotowanym wywarem. Po ostygnięciu wstawić do lodówki aż do stężenia. Przed podaniem nóżek, zdjąć tłuszcz, jaki zakrzepnie na powierzchni galaretki. Podawać z chrzanem lub musztardą.

Czytaj także: Smaki Wielkanocy: żur na zakwasie żytnim i wędzonce

Jajka faszerowane na ciepło

Składniki

  • 10 jaj
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • 1 mała cebula
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • łyżka oleju - do smażenia

Sposób przygotowania:

Jaja ugotować na twardo (10 minut od zagotowania się wody). Ostudzić w zimnej wodzie. Ostrym nożem przekrawać każde jajo wzdłuż. Trzeba to robić zdecydowanym ruchem, żeby skorupki nie popękały na kawałki. Z przekrojonych jaj wyjmujemy łyżeczką środek. Siekamy w drobną kostkę, wkładamy do miski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, dodać do jaj. Natkę i szczypiorek, pokroić drobno, dodać do jaj. Posolić i popieprzyć, dołożyć bardzo miękkie masło. Całość wymieszać. Napełnić masą skorupki, wygładzić wierzch. Na talerz wysypać tartą bułkę, każdą połówkę jaja od strony farszu zanurzyć w bułce. 10 minut przed podaniem rozgrzać na patelni masło z olejem. Kłaść jaja farszem do dołu, smażyć powoli na niedużym ogniu, aż się zrumienią.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki