Smaki Wielkanocy: żur na zakwasie żytnim i wędzonce

2020-04-08 16:21 MO
Smaki Wielkanocy. Żur na zakwasie żytnim i wędzonce
Autor: Shutterstock

Wielkanoc tuż-tuż. Podpowiadamy, co powinno się znaleźć w świątecznym menu. Zgodnie z tradycją na polskich stołach czasie Wielkanocy króluje żurek albo barszcz biały, jajka pod różnymi postaciami, biała kiełbasa, szynki, pasztety. Na wielkanocnym stole nie może również zabraknąć ciast drożdżowych, mazurków, babek i paschy.

Żur na zakwasie żytnim i wędzonce

Żur to prawdziwa epopeja narodowa. Może być postny, zabielany (z dodatkiem śmietany), z jajkiem na twardo, na ogonie wieprzowym, na świńskich uszach, na wywarze z szynki, na białej kiełbasie, albo na wędzonce. Pod każdą postacią jest inny, a jednocześnie równie pyszny. Proponuję formę przejściową żuru na bulionie wieprzowym z dodatkiem jajka i wędzonego boczku.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu wieprzowego lub wody
  • 0,5 kg wędzonego boczku lub żeberek
  • 0,5 l zakwasu z mąki żytniej lub gryczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe, 3 ziarna angielskiego ziela, sól, pieprz
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 6-8 ziemniaków
  • 150 g wędzonego boczku do przygotowania skwarek

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać 1,5 l bulionu lub wody, włożyć wędzonkę, czosnek i przyprawy. Gotować 30 minut. Mięso wyjąć, usunąć ewentualne kości, pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i utłuc. Boczek na skwarki pokroić w kostkę i stopić na patelni, odstawić. Do zupy wlać zakwas, zagotować i zdjąć z ognia. Doprawić śmietaną, ewentualnie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jajka pokroić na cząstki. Do każdego talerza włożyć po jednym pokrojonym jajku i zalać żurem. Oddzielnie podać tłuczone ziemniaki, okraszone skwarkami z boczku.

Jak przygotować zakwas na żurek?

  • 250 g mąki żytniej (najlepiej razowej)
  • 1 l wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • Skórka z kromki razowego chleba

Do dużego garnka wsypać mąkę i zalać ją taką ilością ciepłej wody, aby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodać pozostałą wodę, obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz skórkę z chleba i wymieszać. Obwiązać garnek płótnem i odstawić w ciepłe miejsce. Zakwas nadaje się do użycia po 3 dniach.

Najnowsze