Szef kuchni Robert Sowa radzi: Niedzielny obiad za 30 zł

2013-09-06 4:00

Dobry niedzielny obiad wcale nie musi być drogi. Udowadnia to sam Robert Sowa (47 l.). Mistrz kucharski znany m.in. z programów telewizyjnych i audycji radiowych, autor wielu książek kucharskich i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Jest też szefem kuchni i właścicielem restauracji Sowa & Przyjaciele w Warszawie.

Już dziś rozpoczynamy cykl, w którym Robert Sowa specjalnie dla naszych Czytelników zaproponuje smaczny, zdrowy a przede wszystkim tani zestaw obiadowy. Taki, którego koszt zamknie się w 30 złotych. W tym tygodniu proponuje klasyczne polskie dania z pewnymi urozmaiceniami. Zaczynamy od kurczaka po staropolsku oraz pysznej zupy ogórkowej. Smacznego!

Zobacz także: Przepisy na smaczne zupy

Zupa ogórkowa z koperkiem 10 zł 30 min

SKŁADNIKI

- 1 słoik przecieru ogórkowego bez zalewy

- 2 łyżki masła

- 1 litr rosołu z kury Kucharek

- 100 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski

- 4 ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki

- 1 łyżka koperku suszonego Prymat

- 2 łyżki śmietany kremówki 36 proc.

- sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sposób przygotowania

Przecier ogórkowy podsmażyć w garnku na maśle, zalać gorącym rosołem, dodać

włoszczyznę, ziemniaki i koperek. Całość gotować 10 minut, a następnie zupę

zabielić śmietaną i doprawić do smaku.

Uwagi:

jeśli po 10 minutach gotowania warzywa nadal będą twarde, należy wówczas zwiększyć czas do 20 minut

proponujemy, żeby równolegle z podsmażaniem przecieru ogórkowego, w drugim garnku gotować włoszczyznę z ziemniakami i koperkiem zalanymi 0,75 l rosołu

podsmażony przecier ogórkowy zostałby zalany wówczas 0,25 l rosołu, a następnie wlany do gotującej się włoszczyzny z ziemniakami (czas wykonania zupy zostanie znacznie skrócony, poza tym nie ma ryzyka, że ziemniaki wskutek dodania ich do przecieru ogórkowego się nie ugotują i pozostaną twarde)

przy dodawaniu śmietany warto pamiętać o jej zahartowaniu (żeby nie dopuścić do zwarzenia się jej w zupie)

Staropolska pierś z kurczaka z grzybami 20 zł 45 min

SKŁADNIKI 4 x 120 g piersi z kurczaka

- 1 łyżka przyprawy do kurczaka po staropolsku Prymat

- 2 łyżki mąki pszennej

- 4 łyżki oleju rzepakowego

- 2 łyżki masła

- 2 pokrojone w kostkę cebule

- 4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

- 4 łyżki pokrojonych w paski, ugotowanych suszonych grzybów

- 100 ml wywaru z gotowania suszonych grzybów l 100 ml rosołu z kury Kucharek - 100 ml śmietany 30-proc.

- 1 pęczek natki pietruszki

- 1 łyżeczka Soli ziołowej

- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Prymat

- do smaku pieprz czarny grubo mielony.

Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka lekko naciąć od góry, natrzeć przyprawą do kurczaka po staropolsku. Oprószyć mąką i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Na oliwie i maśle podsmażyć cebulę, czosnek i suszone grzyby, zalać rosołem i wywarem z suszonych grzybów, zagotować. Następnie dodać piersi z kurczaka, ugotować do miękkości, wlać śmietanę, doprawić do smaku i gotować do momentu zgęstnienia sosu. Przed podaniem posypać świeżo siekaną natką pietruszki, podawać z buraczkami na ciepło.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki