TŁUSTY CZWARTEK 2014: Chrupiące faworki z przepisu Magdy Gessler

2014-02-26 13:28

Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki, mamy przepis prosto od Magdy Gessler. Smacznego!

Składniki:

mąka pszenna 600 g

smalec 2 łyżki

żółtka 15

cukier 200 g

śmietana 6 łyżek

spirytus 2 łyżki

arak 1 łyżka

smalec do smażenia 500 g

cukier puder 100 g

wanilia

Sposób przygotowania według Magdy Gessler:

Ucierać smalec do konsystencji śmietany. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę, Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować bardzo cienko lekko podsypując mąką. Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć. Rozgrzać smalec w szerokim rondlu. Sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę. W tym celu wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie można smażyć. Smażyć partiami, przewracając raz szpikulcem, na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z wanilią.

Zobacz więcej: Tłusty czwartek 2014. Ile kosztują pączki w tłusty czwartek?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki