Bigos

i

Autor: shutterstock

Spróbujesz?

To sposób mojej babci na szybki bigos na Wielkanoc. Przepis jest prosty i nie trzeba godzinami stać przy garach

2024-03-25 14:49

Bigos to jedno z takich dań, które sprawdza się na każde święta. Mimo że Wielkanoc kojarzy się głównie z żurkiem i jajami, to talerz gorącej, aromatycznej kapusty z mięsem zawsze ma wzięcie. Moja babcia była mistrzynią przyrządzania tej potrawy. Jej szybki bigos robił się praktycznie sam, nie trzeba było stać godzinami nad granikiem i mieszać kapusty, żeby się nie przypaliła.

Przepis na tradycyjny bigos to pojęcie bardzo szerokie, ponieważ nie ma jednego słusznego przepisu na potrawę, którą dziś przyrządzamy z kapusty słodkiej, kiszonej lub mieszanej. W pierwszych książkach kucharskich znajdziemy instrukcje, w których na próżno szukać kapusty. Bigosy i bigosiki składały się głównie z mięsa lub ryb. W „Compendium Ferculorum” Stanisław Czerniecki podaje przepisy np. na „bigosek z jarząbka" (małe ptaszki), czy też "bigosek karpiowy", a także "bigosek z raków". W baroku takie dania doprawiano cytrynami lub limonkami, nie mogło zabraknąć także przypraw korzennych, bo szafran, pieprz i cukier podkreślały potęgę Jana III Sobieskiego. Dzisiaj bigos to danie z kapusty i mięsa, najlepiej długo smażone.

To sposób mojej babci na szybki bigos na Wielkanoc. Przepis jest prosty i nie trzeba stać godzinami przy garach

Istnieje mnóstwo sposobów przygotowywania bigosu w zależności od jego odmian. W większości jednak potrawa opiera się na tych samych składnikach, czyli poszatkowanej kapuście świeżej i kiszonej, mięsa, grzybów, suszonych bądź wędzonych śliwek, cebuli i przyprawach. Przygotowanie bigosu nie jest skomplikowane, ale wymaga sporo czasu, bo bigos im dłużej smażony, tym smaczniejszy. Niestety w trakcie gotowanie w całym mieszkaniu czuć niezbyt przyjemny zapach kapusty. Dlatego babcia przygotowywała bigos w piekarniku. Wystarczy wszystkie składniki przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni C. Piec około 3 godzin. Nie trzeba stać nad garnkiem, a zapach nie roznosi się tak bardzo, jak przy tradycyjnym gotowaniu.

ZOBACZ TEŻ: Zrobiłam to z warzywami do sałatki jarzynowej. Nigdy nie była lepsza, rodzina prosiła o dokładkę. Ten sposób na sałatkę jarzynową sprawi, że będzie smaczna i wyrazista

Quiz: Najlepsze cytaty z „Samych Swoich”. Wiesz, kto to powiedział? Pawlak, Kargul a może Kokeszko? Szybki test wiedzy o popularnej filmowej trylogii

Pytanie 1 z 10
„Trzeba nam było szukać nowego wroga, jak tu pod bokiem znalazł się stary? Toż to by było nie po Bożemu” - kto w „Samych swoich” wypowiada te słowa?
Jak zrobić bigos doskonały?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki