WINO Z SUSZONYCH JABŁEK - przepis

2011-09-27 18:37

Wino z suszonych jabłekKoszt: 27 zł Składniki: 2 kg suszu z jabłek, 8 litrów wody, 3 kg cukru, 3 gramy pożywki, drożdże winiarskie

Sposób przygotowania: Przygotować matkę drożdżową. Suszone owoce umyć, osączyć, zalać wrzącą wodą i ostudzić. 1/3 ilości cukru wymieszać z przestudzoną niewielką ilością wody, matką drożdżową, pożywką i dodać do moszczu. Wymieszać i zamknąć butlę korkiem z waty. Po 24 godzinach przelać przez sito, przetrzeć i ponownie zlać do umytej butli. Po 3 dniach dodać kolejną dodać kolejną część (1/3) cukru rozmieszanego z niewielką ilością letniej wody. Wymieszać i ponownie zamknąć korkiem z waty. Po 3 kolejnych dniach dodać ostatnią część cukru, rozmieszaną w małej ilości wody i fermentować w butli zamkniętej korkiem z rurką fermentacyjną. Wyklarowane wino zlać do butelek i zakorkować.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki