Winogrona pomagają schudnąć, wygładzają cerę i chronią przed chorobami

2011-08-17 22:00

Winogrona już dojrzewają w naszych ogródkach. Warto wiedzieć, że są źródłem wielu dobroczynnych składników, takich jak potas, wapń, bor i żelazo. Upiększają, nawadniają, niwelują stres i działają kojąco, mogą zastąpić słodycze. Dlaczego jeszcze warto je jeść?

Jakie wartościowe składniki mają winogrona

Winogrona zawierają naturalne kwasy organiczne: mrówkowy, jabłkowy, cytrynowy i winowy oraz witaminy: B, B2 i PP. Są źródłem potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cennego dla kobiet po menopauzie - boru, który utrzymuje odpowiedni poziom estrogenu, hormonu żeńskiego.

JAK winogrona wpływają na URODĘ

- upiększają: wygładzają skórę, nawadniają, dzięki czemu wolniej się starzeje
- nasiona winogron zawierają witaminę E, jedzenie owoców i picie soku oraz wina z winogron pozytywnie wpływa na wygląd skóry
- maseczki z winogron wspomagaja jędrność skóry, regulują jej koloryt - są dobre dla cery z przebarwieniami
- zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie, dzięki czemu na ciele nie tworzy się cellulit
- działają ściągająco i przeciwzapalnie, dzięki zawartości taniny w pestkach.

JAK LECZĄ winogrona

- obniżają ciśnienie krwi, ponieważ zawierają potas
- regulują przemianę materii i zwalczają zaparcia, to dzięki błonnikowi
- zawierają przeciwutleniacze, które obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), a podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL), który z kolei zapobiega mutacji komórek i zlepianiu się płytek krwi
- łagodzą stres, regulują pracę układu nerwowego
- wspomagaja układ krwionośny i pracę serca
- odkwaszają organizm
- mogą zastąpić słodycze, ponieważ zawierają dużo cukru.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki