Gdy przez długi czas nic nie jesz, w twojej krwi zaczyna spadać stężenie glukozy. W tym momencie twój mózg wysyła sygnał o zagrożeniu! Właśnie dlatego czujesz się zła, wściekła, a nawet możesz wpadać w furię. Ale to nie wszystko. Za te skrajne uczucia odpowiadają też hormony: wzrostu, glukagon, adrenalina i kortyzol. Dwa ostatnie hormony są aktywowane przez stres, który organizm odczuwa z powodu głodu i spadku glukozy. Okazuje się więc, że zaniedbanie spożycia posiłku o właściwej porze wprawia w ruch cały organizm! Oczywiście on ma swoje sposoby w takich sytuacjach i w momencie głodu zaczyna wykorzystywać zgromadzone wcześniej zapasy (z tkanki tłuszczowej). Właśnie dlatego tak ważne jest regularne spożywanie posiłków o stałych porach. Lepiej nie dopuszczać do sytuacji, w których czujemy głód. Spanikowany organizm robi zapasy, by móc z nich czerpać w kryzysowych sytuacjach. Właśnie dlatego zaczynasz tyć!
Zobacz: Pyszne i zdrowe ZAMIENNIKI wysokokalorycznych produktów spożywczych
Przeczytaj też: Nie jedz takiego łososia! Jest GROŹNY dla ZDROWIA!