Pączki

i

Autor: Pixabay Tłusty czwartek 2020. Gdzie w Olsztynie kupisz pączki? Jakie są ceny pączków?

Sposoby na Tłusty Czwartek

Moja babcia tylko tak smażyła pączki. Dzięki temu każdy mógł je zajadać ze smakiem. Przepis na domowe pączki

2024-01-26 12:51

Tłusty czwartek obchodzimy w tym roku 8 lutego. To święto wszystkich łasuchów. Tego dnia tradycja nakazuje zjedzenie co najmniej jednego pączka, aby zapewnić sobie szczęście i dostatek. Wiele osób zamiast kupować pączki decyduje się na ich domowe przygotowanie. To zdrowsza opcja. Pączki najczęściej smażymy w głębokim tłuszczu, co sprawia, że chłoną one wiele dodatkowych kalorii. Jest jednak genialny patent, który sprawi, że pączki nie będą tak chłonęły tłuszczu. Nie wpłynie on na ich smak i sprawi, ze będą mięciutkie i pyszniutkie.

Pączki na tłusty czwartek

Tradycja nakazuje, by w tłusty czwartek odpuścić sobie dietę i dać się porwać pączkowemu szaleństwu. To dzień, kiedy jedzeniowe grzeszki zostaną nam wybaczone. Każdy z nas w tłusty czwartek zje przynajmniej jednego pączka, a wielu nawet po kilka sztuk. Pączki ze sklepów czy cukierni to prawdziwe bomby kaloryczne. Jeden pączek ma około 400 kcal. Dodatkowo, jak przestrzegają dietetycy, kupne pączki często smażone są na starym tłuszczu i mogą zawierać w sobie wszelkiego rodzaju alergeny. Wiele osób coraz częściej decyduje się, by samemu smażyć pączki. Jak jednak poradzić sobie z dużą ilością wchłoniętego tłuszczu? Okazuje się, że są domowe sposoby, dzięki którym pączki nie będą chłonęły tłuszczu, przez co będą zdrowsze i mniej kaloryczne.

Zobacz także: Kucharka zdradziła mi sekret chrupiących faworków. Od teraz dodaję to za każdym razem, a faworki rozpływają się w ustach. Sposób na smażenie faworków

Sposób, by pączki nie chłonęły tłuszczu! Zrób to przed smażeniem

Jednym z mniej popularnych, a rewelacyjnie skutecznych sposobów, by pączki nie chłonęły tłuszczu jest ich delikatnie obgotowanie przed smażeniem. Wystarczy, że przed wrzuceniem pączków do tłuszczu, umieścisz je w garnku z gotującą się wodą. Obgotuj je ta przez około 2 minuty i dopiero wtedy włóż na rozgrzany tłuszcz. Dzięki wstępnemu gotowaniu zewnętrzna warstwa ciasta delikatnie się zetnie i nie będzie przepuszczała tłuszczu do środka. 

Sonda
Jakie pączki lubisz najbardziej?
Zenek Martyniuk przeżywa drugą młodość. Gwiazdor disco polo zdradza na co przed laty nie mógł sobie pozwolić!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki