MIĘSNY JEŻ - YOUTUBE, WIDEO: BEATKA i HENIO, czyli KATARZYNA MALINOWSKA i PIOTR WAŃKO pokazują jak poderwać NA MIĘSO

2012-03-27 20:04

Mięsny jeż z Pamiętników z Wakacji stał się absolutnym hitem w Internecie. Jak góra mięsa mogła podbić serca tysięcy ludzi? Tego się nie do opisać to trzeba ZOBACZYĆ:

Mięsny jeż wystąpił w 22 odcinku Pamiętników z Wakacji. To „popisowe danie” miało zagrać rolę drugoplanową, ale jak to w intrenecie bywa mięsny jeż stał się gwiazdą numer jeden. Do tego jeszcze niezapomniane dialogi:

"Zawsze jak z Beatką robimy to danie śpiewamy: Mięsny jeż, mięsny jeż, ty go zjesz, ty go zjesz..."

"Tego jeża jedzono u nas w domu od pokoleń. Robiła go moja babcia, robiła go moja mama, teraz robię go ja..."

Ten film trzeba zobaczyć, żeby zrozumieć…

Mięsny jeż: Co to właściwie jest?

Mówiąc najkrócej, mięsny jeż to półmisek wędlin: parówki, szynka, kiełbasa, kabanosu i salceson. Tajemnica tkwi w ułożeniu wszystkiego na talerzu i dekoracji. Oto przepis:

Składniki:
10-12 parówek
40 dkg szynki
40 dkg kiełbasy krakowskiej, myśliwskiej lub salami
20 dkg baleronu
20 dkg kabanosów (do smaku)
30 dkg salcesonu (do smaku)
3 liście sałaty
1/4 grejfruta
2 ziarna bobu lub oliwki

Sposób przygotowania:
kroimy wędlinę
parówki owijamy w plastry szynki
na dużym talerzu układamy najpierw liście sałaty (w trójkącie: policzki i broda)
następnie układamy wędlinę: parówki na górze, plasterki na dole
z ziarenek bobu robimy oczy
1/4 grejfruta kroimy na pół. Połowę wyciskamy na wędlinę, z drugiej połowy robimy uśmiech

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki