Mięsny jeż wystąpił w 22 odcinku Pamiętników z Wakacji. To „popisowe danie” miało zagrać rolę drugoplanową, ale jak to w intrenecie bywa mięsny jeż stał się gwiazdą numer jeden. Do tego jeszcze niezapomniane dialogi:
"Zawsze jak z Beatką robimy to danie śpiewamy: Mięsny jeż, mięsny jeż, ty go zjesz, ty go zjesz..."
"Tego jeża jedzono u nas w domu od pokoleń. Robiła go moja babcia, robiła go moja mama, teraz robię go ja..."
Ten film trzeba zobaczyć, żeby zrozumieć…
Mięsny jeż: Co to właściwie jest?
Mówiąc najkrócej, mięsny jeż to półmisek wędlin: parówki, szynka, kiełbasa, kabanosu i salceson. Tajemnica tkwi w ułożeniu wszystkiego na talerzu i dekoracji. Oto przepis:
Składniki:
10-12 parówek
40 dkg szynki
40 dkg kiełbasy krakowskiej, myśliwskiej lub salami
20 dkg baleronu
20 dkg kabanosów (do smaku)
30 dkg salcesonu (do smaku)
3 liście sałaty
1/4 grejfruta
2 ziarna bobu lub oliwki
Sposób przygotowania:
kroimy wędlinę
parówki owijamy w plastry szynki
na dużym talerzu układamy najpierw liście sałaty (w trójkącie: policzki i broda)
następnie układamy wędlinę: parówki na górze, plasterki na dole
z ziarenek bobu robimy oczy
1/4 grejfruta kroimy na pół. Połowę wyciskamy na wędlinę, z drugiej połowy robimy uśmiech