naukowcy

Tlen na Ziemi się skończy! Taką informację podali naukowcy z Instytutu Technicznego Georgii i Uniwersytetu Toho i zdradzili kiedy może do tego dojść. Proces ubytku tlenu, już postępuję i to od dłuższ…

dodano 14-10-2021

Międzynarodowy skład naukowców skupiony wokół kanadyjskiej uczelni McMaster jako pierwszy na świecie udowodnił, że zachowanie dwóch metrów odległości znacząco zmniejsza ryzyko zarażenia koronawirusem…

dodano 4-6-2020

Dwóch archeologów: Mateusz Sosnowski i Jerzy Czerniec dokonali sensacyjnego odkrycia, na które czekali całe swoje naukowe życie. Nieopodal podtoruńskiej miejscowości Łysomice znaleźli kręgi w zbożu p…

dodano 26-11-2019

Bioniczna kość - to wynalazek naukowców z Politechniki Warszawskiej. Materiał może pomóc osobom po poważnych wypadkach i pomóc w regeneracji uszkodzonych kości.

dodano 13-3-2019

Lubelskie wynalazki mogą zrewolucjonizować świat. Aby tak się stało, naukowcy muszą współpracować z przedsiębiorcami. Spotkanie obu tych grup zorganizowano dziś na Politechnice Lubelskiej.

dodano 30-1-2019

Robiąc zakupy ciężko nie trafić na produkty konserwowane benzoesanem sodu. Naukowcy odkryli, że środek nie tylko zabezpiecza żywność, ale też… wpływa na ludzkie DNA.

dodano 31-8-2018

Prof. dr hab. Wojciech Fałkowski, podsekretarz stanu w Ministerstwie Obrony Narodowej zatwierdził Program Kościuszko. Cel programu jest szczytny – umożliwienie powrotu polskim naukowcom, którzy po uk…

dodano 27-4-2016

Tradycyjny model pracy przyjęty na świecie zakłada, że obowiązki wykonujemy w godz. 8.00-16.00. Rzecz jasna, dotyczy to głównie pracowników biurowych, o stałych godzinach pracy mogą najczęściej zapom…

dodano 2-3-2016

Czyżby wizje z najstraszniejszych horrorów miały się spełnić? Naukowcy z Uniwersytetu w Sydney pod wodzą dr Elizabeth Lowe dokonali przerażającego odkrycia: pająki zamieszkujące nasze miasta stają …

dodano 26-8-2014

Niewiarygodne odkrycie naukowców! Zdaniem badaczy z Brazylii zdenerwowane koniki morskie zaczynają... warczeć.

dodano 15-7-2014

Już niebawem poznamy naszych zielonych braci z kosmosu! Tak twierdzi nie byle kto, bo wybitny amerykański naukowiec.

dodano 27-5-2014

Włoscy naukowcy po dwóch latach badań odszyfrowali kod DNA kawy arabskiej. Rezultaty ich odkryć będą miały znaczący wpływ na jakość upraw, a co za tym idzie i smak napoju.

dodano 25-3-2014