Każdy kraj ma własne sposoby wypieku chleba. Smak zależy również od metody pieczenia. Inaczej chleb smakuje z pieca ogrzewanego ogniem, a inaczej z pieca gazowego. - Pieczywo jest bardzo apetyczne. Na całym świecie chleb ma różne formy, kształty i smaki. Najbardziej lubię piadę. Można powiedzieć, że to najstarsze pieczywo świata - opowiada Marek Traczyk, pomysłodawca festiwalu.
Sprawdź: Afera Durczoka. "Dowody" Wprost na molestowanie i mobbing. Bez żadnych nazwisk
W piątek i sobotę w godz. 10-18, a w niedzielę w godz. 10- 16, w kilkunastu salach lekcyjnych co godzinę będzie można obserwować prezentację wypieków, przygotowywanych według receptur kultywowanych w różnych częściach świata - od Armenii i Azerbejdżanu po Turcję i Włochy. Odwiedzając te "laboratoria piekarnicze", można będzie poznać historię starodawnych mąk, sposób przygotowywania pieczywa przez Rzymian i Palestyńczyków, ale też sprawdzić, jaki chleb jadają w Chinach, Indonezji czy Syrii. Do udziału w prezentacji chlebów świata zaproszeni zostali m.in. piekarze piady, pity, macy oraz opłatka wigilijnego. Nie zabraknie też rodzimych poznańskich rogali świętomarcińskich czy chleba na zakwasie. Będzie można podziwiać również eksponaty z Warszawskiego Muzeum Chleba.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail