Warszawska kranówka

i

Autor: MPWiK Warszawska kranówka

Woda z kranu - 6 ciekawostek, czyli fakty i mity o warszawskiej kranówce [WIDEO]

2018-10-22 18:32

Woda z kranu - 6 ciekawostek, czyli fakty i mity o warszawskiej kranówce [WIDEO]

Zobacz wideo:

Czy woda z kranu jest chlorowana?

Większość terenu Warszawy jest zaopatrywana w wodę pochodzącą spod dna Wisły, która uzdatniania jest w dwóch stacjach: Stacji Uzdatniania Wody „Filtry” oraz Stacji Uzdatniania Wody „Praga”. Północne rejony prawobrzeżnej i lewobrzeżnej Warszawy są zaopatrywane w wodę pochodzącą z Jeziora Zegrzyńskiego, która jest uzdatniania w Zakładzie Północnym.

Dezynfekcja wody, czyli zabezpieczenie jej przed możliwością wtórnego skażenia w sieci wodociągowej jest ostatnim etapem uzdatniania wody stosowanym przez Wodociągi Warszawskie. W tym celu dodajemy do warszawskiej kranówki niewielkie ilości środka do dezynfekcji tj. dwutlenku chloru (SUW "Filtry" i "Praga") oraz mieszaniny chloru i dwutlenku chloru (Zakład Północny). Dzięki temu pozostaje ona czysta i bezpieczna od momentu wpompowania jej do sieci do chwili, gdy dopłynie do Twojego domu. Warto pamiętać, że również jakość wody w sieci wodociągowej jest kontrolowana przez akredytowane laboratoria Wodociągów Warszawskich.

Warszawska kranówka

i

Autor: MPWiK Warszawska kranówka

Czy wodę z kranu można pić tylko po przegotowaniu?

Warszawska kranówka jest wodą średnio zmineralizowaną, co oznacza, że zawiera cenne dla zdrowia minerały, jak wapń i magnez. W trakcie gotowania wody minerały te wytrącają się pozostawiając charakterystyczny biały osad.

W celu utrzymania wysokiej jakości dostarczanej wody, każdego roku jest czyszczonych ponad 220 kilometów przewodów oraz wykonuje się ponad 49 tysięcy płukań sieci wodociągowej. Niezależnie od prowadzonych działań eksploatacyjnych, MPWiK systematycznie modernizuje i wymienia dziesiątki kilometrów sieci wodociągowej.

Częstą przyczyną pogorszenia parametrów jakościowych wody jest zły stan instalacji wewnętrznych.  Przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjne są odpowiedzialne za jakość wody dostarczanej do wodomierza głównego. Za zapewnienie niezawodnego działania instalacji wodociągowej znajdującej się wewnątrz budynku, oraz przyłączy wodociągowych wraz z urządzeniem pomiarowym, odpowiada odbiorca usług, czyli właściciel lub zarządca danego obiektu.

MPWiK przypomina, że rury w budynku powinny być regularnie czyszczone lub wymieniane, ponieważ ich zły stan często bywa bezpośrednią przyczyną pogorszenia jakości wody w kranie, w tym jej smaku, zapachu i barwy. W tym celu zalecają właścicielom i zarządcom obiektów:

  • okresowo płukać i dezynfekować instalacje z zimną wodą znajdujące się w budynkach;
  • regularnie czyścić krany i wylewki, oraz montowane na nich sitka i perlatory w celu usunięcia kamienia i zanieczyszczeń.

Więcej informacji oraz zaleceń MPWiK, jak zapewnić wysoką jakość wody w wewnętrznej instalacji wodociągowej, można znaleźć TUTAJ.

Warszawska kranówka

i

Autor: MPWiK Warszawska kranówka

Czy można pić ciepłą wodę z kranu?

Nie należy tego robić, ponieważ po przejściu zimnej wody przez tzw. wymienniki ciepła, czyli urządzenia, w których jest podgrzewana najczęściej za pomocą pary dostarczanej przez dostawcę ciepła, mogą się pogorszyć niektóre jej parametry. Ze względu na zaawansowane procesy uzdatniania i stały monitoring jakości, do spożycia przez ludzi nadaje się wyłącznie zimna woda. Ciepłej używajmy do celów gospodarczych mycia, prania, sprzątania itp.

Woda po nalaniu do szklanki ma mleczne zabarwienie – dlaczego?

Mleczne zabarwienie wody oznacza, że znajduje się w niej rozpuszczone powietrze. Taka sytuacja może wystąpić, gdy stosujemy perlatory, czyli sitka montowane na wylewce kranu. Obecność powietrza nie wpływa na pogorszenie parametrów naszej wody.
Więc, gdy następnym razem po nalaniu wody do szklanki będzie ona miała mleczny kolor, nie wylewaj jej, tylko odczekaj, aż powietrze ulotni się a woda odzyska naturalną barwę. Woda po nalaniu do naczynia może mieć mleczne zabarwienie także, gdy:

  • mamy do czynienia z nieszczelną siecią wewnętrzną, o czym powinniśmy, niezwłocznie poinformować właściciela lub zarządcę budynku;
  • niedawno dokonano naprawy instalacji.

Dlaczego woda w kranie jest żółta?

MPWiK codziennie dba o to, aby warszawska kranówka nie straciła swoich właściwości w czasie podróży rurami do mieszkańców. Regularnie pobiera się z sieci próbki wody do badań laboratoryjnych. Ponadto MPWiK płucze i czyści przewody wodociągowe na terenie całego miasta. Jednak niezależnie od tego, zanim woda trafi do naszego domu, przepływa także przez sieć wewnętrzną w budynku. O jej stan, zgodnie z prawem, powinni dbać właściciele lub zarządcy budynków.

Jeżeli z Twojego kranu płynie woda o żółtawym zabarwieniu, oznacza to, że:

  • znajdują się w niej związki żelaza, które nie są szkodliwe dla zdrowia. Jednak dla administratora powinien to być sygnał, że należy wykonać przegląd rur w budynku i podjąć dalsze kroki;
  • żółtawa barwa wody może też pojawić się, gdy woda dłużej stała w rurach, np. po dłuższej nieobecności w domu. Pamiętaj wtedy o przepłukaniu sieci – spuść wodę z kranu do momentu aż będzie czysta.

Dlaczego nie ma wody w kranie?

Jeśli dojdzie do usterki wodociągu, MPWiK stara się jak najszybciej ją usunąć i przywrócić regularne dostawy wody. Ponadto po każdej zakończonej naprawie płucze wodociąg. Taki sam obowiązek mają administratorzy lub zarządcy budynków, którzy każdorazowo po usunięciu przecieku powinni przepłukać we własnym zakresie wewnętrzną sieć dystrybucyjną. Sprawne usunięcie awarii często zależy od tego, jak szybko pogotowie wodociągowe otrzyma informację o usterce wodociągu. Zgłoszenia są przyjmowane całą dobę, pod bezpłatnym numerem telefonu 994.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki