Jarosław Kaczyński: Porządzi długo bo ma dobre geny

Autor: KRYSTIAN MAJ/ FORUM Jarosław Kaczyński: Porządzi długo bo ma dobre geny

Oświadczenie Jarosława Kaczyńskiego. Szykuje się awantura na całą Europę! Tego jeszcze nie było

2021-07-02 12:03

W piątek, 2 lipca o godz. 12 w siedzibie Prawa i Sprawiedliwości przy ul. Nowogrodzkiej, prezes PiS Jarosław Kaczyński wygłosił oświadczenie w sprawie toczącej się debaty na temat przyszłości Europy. - Dzisiaj co najmniej w kilku stolicach europejskich przywódcy wielu partii podpisują wspólną deklarację - powiedział w piątek prezes Prawa i Sprawiedliwości Jarosław Kaczyński, wygłaszając oświadczenie dla mediów. Wśród wymienionych partii są PiS, węgierski Fidesz Victora Orbana, czy francuskie Zjednoczenie Narodowe Marine Le Pen.

Po godz. 12.00 odbyła się zapowiadana przez PiS konferencja prasowa, której tematem była przyszłość Europy. Jak się okazało, Jarosław Kaczyński wspólnie prawicowymi partiami Europy (w tym takimi o skrajnym zabarwieniu, jak francuskie Zjednoczenie Narodowe, hiszpańska VOX czy włoscy Bracia Włosi i Liga), podpisał deklarację "przeciw rewolucji obyczajowej".

>>>Marine Le Pen chce wygryźć Macrona z Pałacu Elizejskiego!

- Nie chcemy rewolucji obyczajowej. Nie chcemy ograniczenia wolności. Nasz wspólny dokument zawiera akceptację dla Unii Europejskiej, ale przestrzega przed pewnymi zjawiskami i stawia na suwerenność narodów - mówił Kaczyński.

- Ten dokument mówi Europejczykom, że jest inna droga, inna opcja. Liczymy, że podobny dokument będzie miał poparcie w przyszłości kolejnych partii politycznych - dodał.

- Chcemy utrzymać wolność indywidualną, to co tradycyjnie było rozumiane jako wolności i prawa. W tym najważniejsze prawo demokracji, czyli zwierzchność narodu i konstytucji - zaznaczył prezes PiS.

>>>Ziobro chce zakazać adopcji dzieci przez pary homoseksualne! "To idiotyczny pomysł"

Kaczyński podkreślił, że partie podpisujące wspólną deklarację "są różne i nie zawsze we wszystkim się zgadzają, ale w tej sprawie są bardzo bliskie jednomyślności".

CAŁE WYSTĄPIENIE JAROSŁAWA KACZYŃSKIEGO OBEJRZYSZ W WIDEO PONIŻEJ