Epidemia bakterii E. coli: Czy polskie warzywa są bezpieczne - trwają badania

2011-05-31 16:45

Targowiska i hurtownie warzyw w całym kraju znalazły się pod lupą służb sanitarnych. Pobrane próbki zostaną przekazane do badań mikrobiologicznych. Dobra wiadomość jest taka, że w Polsce do tej pory nie ma przypadków zatruć przypominających zachorowania w Niemczech.

Choć wszystko wskazuje na to, że epidemia nam nie grozi, to służby sanitarne apelują o zachowanie ostrożności i... podstawowych zasad higieny.

Od zarażenia bakterią E. coli uchroni nas częste mycie rąk oraz mycie warzyw, także po ich obraniu.

Przeczytaj koniecznie: Bakteria E. coli ZABIŁA już 15 osób. Kolejna ofiara w Szwecji

Tymczasem w Niemczech na ostrze zatrucie wywołane zmutowanym szczepem cierpi już ponad 1200 osób, kilkanaście z nich zmarło. Do zatruć doszło też we Francji, Szwecji, Wielkiej Brytanii i Holandii. Dwie trzecie chorych w tych krajach to kobiety

>>> Wymiotowałam cała noc - czy to bakteria Coli. FORUM SE.pl

Zakażenie może przenosić się przez skażoną wodę, świeże warzywa (sałata, brokuły, pomidory, ogórki itp.), surowe mleko, sery z nie pasteryzowanego mleka, w wyniku zaniedbań higienicznych, a także kontakt z zakażonymi zwierzętami.

Eksperci podkreślają, że zakażenia wywołane szczepem pałeczki okrężnicy Escherichia coli mogły być spowodowane przez bakterie występujące np. w naturalnym nawozie używanym do uprawy ogórków.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki