Nie masz czasu na gotowanie? Szybkie i wartościowe dania do pracy oraz na biwak

i

Autor: Materiały Promocyjne

Nie masz czasu na gotowanie? Szybkie i wartościowe dania do pracy oraz na biwak

2019-07-23 0:40

Coraz więcej Polaków spożywa dania gotowe – 70% pracowników sięga po nie co najmniej raz w miesiącu, a to co przesądza o ich atrakcyjności, to szybkość ich przygotowania (odpowiedziało 80% osób) – wynika z badań pt. „Posiłki Polaków w pracy”, przeprowadzonego na panelu Ariadna.

Gdy brakuje czasu na gotowanie w domu lub podczas wakacyjnego urlopu, bądź też pracodawca naciska na finalizację kolejnych projektów, nie przykładamy należytej uwagi do prawidłowej diety i regularnego odżywiania. To odbija się na koncentracji, wydajności w pracy i może osłabić nasz organizm, podkreślają eksperci.

– Spożywanie posiłków w pracy jest bardzo ważne, ponieważ pozwala nam utrzymać energię i poziom koncentracji przez 8–9 godzin, które zwykle w pracy spędzamy. Polacy regularnie jedzą posiłki w czasie pracy, najczęściej w porze lunchu czy obiadu między 12.00 a 13.00. Niektórzy pracownicy wychodzą z pracy na czas posiłku, ale zdecydowana większość je w pracy przy biurku bądź w miejscu do tego przeznaczonym jak stołówka czy kantyna zapewniona przez pracodawcę. Stąd rosnąca popularność dań gotowych bądź posiłków przygotowywanych w domu. Z tymi drugimi jest jednak taki problem, że ich przygotowanie wymaga czasu i oddzielnych zakupów w tym celu – mówi Rafał Jędrzejewski, ekspert ds. HR w Executive & Friends.

Ciekawe, że już blisko 30 proc. osób nie przyrządza w ogóle posiłku w domu z myślą o zabraniu go do pracy albo decyduje się na to najwyżej 3 razy w miesiącu – wynika z przytoczonego badania na panelu Ariadna.

- Główną trudnością w przygotowywaniu posiłków do pracy jest czas. Prawie połowa badanych wskazuje go bezpośrednio, a pozostali twierdzą, że równie uciążliwe są czynności związane z wcześniejszym zakupem produktów. To oznacza, że w 90% przypadków winny jest brak czasu. W tym kontekście nie dziwi, że prawie 40% osób pracujących deklaruje, że minimum raz w tygodniu spożywa w pracy dania gotowe – mówi dr Tomasz Baran z Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego, komentując wyniki badania pt. „Posiłki Polaków w pracy”.

 

Nie masz czasu na gotowanie? Szybkie i wartościowe dania do pracy oraz na biwak

i

Autor: Materiały Promocyjne

Kaszotta, czyli kilka słów o daniach gotowych

Wobec braku czasu lub chęci samodzielnego przygotowania posiłku, konsumenci częściej sięgają po dostępne na rynku produkty z oferty dań gotowych. Za dynamicznie zmieniającymi się potrzebami konsumentów podążają producenci, proponując szybkie w obróbce i gotowe do spożycia zestawy na obiad czy kolację. Na rynku można kupić nowoczesne warianty np. kaszotta lub risotto, wartościowe potrawy pozbawione konserwantów i wzmacniaczy smaku.

To, co zdecydowanie wyróżnia tę kategorię produktów spożywczych i sprawia, że rośnie jej potencjał, to fakt, że konsumenci nie mają czasu na gotowanie (odpowiedziało 47% badanych). Konieczność wcześniejszego nabycia wszystkich składników (wg. 25% osób) – to kolejny argument na rzecz dań gotowych.

 Dania gotowe wydają się być najprostszym rozwiązaniem dla pracownika i dlatego cieszy, że oferta systematycznie rośnie. Co więcej, producenci wprowadzają dania coraz to bardziej bogate w składniki i coraz to bardziej spełniające normy wymagających klientów. Dobrym przykładem jest marka Łowicz, która wprowadziła ostatnio linię Kaszotto i Risotto – pełnowartościowych posiłków, które można przygotować w zaledwie 2 minuty – mówi Rafał Jędrzejewski, ekspert ds. HR w Executive & Friends.

Badanie pt. „Posiłki Polaków w pracy” zostało przeprowadzone na Ogólnopolskim Panelu Badawczym Ariadna w kwietniu 2019 r.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki