Pieczyste zamiast wędliny

2010-03-22 3:00

Pieczony schab, szynka czy mięso z indyka z powodzeniem zastąpi kupną wędlinę. Są smaczniejsze, zdrowsze i trwalsze

Mięso z pieca

Można je jeść na ciepło lub na zimno. Jest łatwe w przygotowaniu nawet dla kogoś, kto nie ma zbyt wielkiego doświadczenia w kuchni. Piec można każdy rodzaj mięsa, na różne sposoby. Oto jeden z najprostszych i najsmaczniejszych.

Składniki:

1 kg schabu
tłuszcz do wysmarowania formy
ulubione przyprawy
kilka suszonych śliwek
2 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
kilka łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Schab umyć, natrzeć przyprawami, pokruszonym czosnkiem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki. Wysmarować tłuszczem formę do pieczenia, włożyć mięso. Skropić oliwą. Posypać drobno pokrojonymi śliwkami, uprzednio wypłukanymi. Piec ok. 1,5 godziny. Najpierw pod przykryciem, a na ok. 15 min przed końcem pieczenia - bez przykrycia.

Koszt ok. 25 zł

Roladki z mięsa mielonego

przepis pani Janiny Nowackiej z Suchej

Składniki:

pół kg mięsa mielonego
40 dag pieczarek
bułka tarta
1 jajko
1 cebula
przyprawa warzywna
pieprz
sól
tłuszcz

Sposób przygotowania:

Mięso mielone zmieszać z jajkiem i niewielką ilością tartej bułki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Dodać pół drobno posiekanej cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać. Resztę cebuli posiekać i udusić na tłuszczu. Dodać drobno pokrojone pieczarki, wlać 2 łyżki wody i dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Z mięsa mielonego uformować placuszki, kłaść na nie farsz pieczarkowy, po czym formować roladki. Piec w rondlu na dobrze podgrzanym oleju.

Koszt ok. 16 zł

Pyszne śledzie

przepis pani Antoniny Skrobańskiej z Łap

Składniki:

pół kg marynowanych płatów śledziowych
2 cebule
szklanka zimnej, przegotowanej wody
3 łyżki 10-procentowego octu
4 płaskie łyżki cukru
kilka liści laurowych

Sposób przygotowania:

Płaty śledziowe i cebulę pokroić w plastry. Z wody, octu i cukru zrobić zalewę słodko-kwaśną. W słoiku układać warstwami śledzie na przemian z cebulą. Zalać zalewą, na wierzchu ułożyć listki laurowe. Odstawić na minimum 3-4 godziny.

Koszt ok. 8 zł

Placek piernikowy

przepis pani Ewy Poszywały z Kotlina

Składniki:

3 jajka
1 szklanka cukru + 2 łyżki
1 szklanka mleka + 2 łyżki
2 szklanki mąki
2 łyżki margaryny
2 łyżki dżemu
pół szklanki oleju
4 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

Ubić jajka z cukrem. Powoli dodać olej i dżem, następnie przesiane przez sitko: mąkę, 2 łyżki kakao i przyprawy do pierników. Całość lekko wymieszać i dodać sodę rozrobioną w łyżce wody. Ciasto lekko wyrobić trzepaczką i piec 40 minut. Do garnka włożyć 2 łyżki margaryny, wsypać 2 duże łyżki cukru i dwie płaskie łyżki kakao, wlać 2 łyżki mleka. Mieszając, silnie podgrzać. Gotową polewą polać przestudzone ciasto.

Koszt ok. 12 zł

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki