Ta praca może być bardziej rozwojowa niż myślisz

i

Autor: Materiały Promocyjne McDonald ’s Ola

Ta praca może być bardziej rozwojowa niż się spodziewasz

2021-10-15 0:00

Czy wiesz, że aż 98 proc. kierowników zaczynało pracę w McDonald’s jako pracownik restauracji? Możesz być jedną z tych osób! Jeśli zdecydujesz się na współpracę z Makiem, czeka cię wiele udogodnień, na które próżno liczyć w innej branży: elastyczne godziny pracy, stabilność zatrudnienia, rozwój i wspaniała atmosfera!

Zmiana branży, nauka języka, stabilizacja, praca nad charakterem – każdy z nas ma inne priorytety i oczekiwania związane z życiem zawodowym. Na szczęście jest miejsce, gdzie możemy rozwijać się po swojemu! Takim miejscem są restauracje McDonald’s. Tu każdy – bez względu na posiadane doświadczenie czy kwalifikacje – ma szansę rozwinąć skrzydła. Stabilność zatrudnienia, przyjazna atmosfera, ścisła współpraca i wzajemna pomoc to coś, czego szukały Emilia, Ola i Agata.

Odwaga popłaca

Odwaga to drugie imię Emilii. Niecałe 3 lata temu podjęła niełatwą decyzję – jej życie zmieniło się o 180 stopni. Zakończyła pracę w hurtowni z nabiałem, w której od 20 lat pracowała na nocnych zmianach, i wybrała karierę w McDonald’s. Zaczynała jak każdy – praca w kuchni, obsługa gości, przyjmowanie zamówień. Dziś rozwija się jako kierowniczka restauracji. Pod swoimi skrzydłami Emilia ma prawie 100 osób i jak sama przyznaje: – Wszędzie zdarzają się zgrzyty i nie uwierzę, że są miejsca, gdzie tak się nie dzieje! Sztuką jest umiejętność rozwiązania konfliktów. Dlatego dużo rozmawiamy, a ja staram się pokazywać sposoby na łagodzenie sporów. Emilia w pracy czuje się trochę jak mama, bo akurat w jej restauracji większość zespołu jest od niej prawie dwa razy młodsza. Mimo że dziś wydaje się bardzo towarzyska i otwarta, wcześniej nie mogła tego o sobie powiedzieć.

Ta praca może być bardziej rozwojowa niż myślisz

i

Autor: Materiały Promocyjne McDonald ’s Emilia

– Zawsze trudno było mnie wyciągnąć na spotkanie, miałam swój świat: w domu, z dziećmi i książkami. Lekcje, zakupy, gotowanie, pranie – tak wyglądały moje dni. Córka śmieje się, że gdy zaczęłam pracować w McDonald’s, wyciągnęłam z szafki kolorowe kosmetyki i w końcu ich używam. Przyzwyczaiłam się do innego rytmu dnia. Wielokrotnie słyszałam: „więcej empatii” i starałam się nad tym pracować. Zmieniłam się, nauczyłam się pracy z ludźmi – mówi Emilia.

Na chwilę, czyli... na 6 lat

Ola przyszła do McDonald’s na chwilę. Pochodzi z Ukrainy, a w Polsce studiowała architekturę i chciała dorobić. Od tamtego momentu minęło 6 lat, dziś jest zastępcą kierownika restauracji i biegle mówi po polsku, a języka nauczyła się właśnie w pracy.

– Stopniowo uczyłam się polskiego, aż pewnego dnia dostałam propozycję awansu na instruktora. Mogłam wykorzystać znajomość ukraińskiego i szkolić pracowników z Ukrainy w ich ojczystym języku – wspomina Ola. W Maku ma wielu znajomych, lubi ludzi, a do tego pracuje ze swoją najlepszą przyjaciółką.

Ta praca może być bardziej rozwojowa niż myślisz

i

Autor: Materiały Promocyjne McDonald ’s Ola

– Magda awansowała na managerkę ds. personalnych, nie współpracujemy już tak ściśle, więc osobiście trochę mi przykro, ale wiem, że będzie wykonywać świetną pracę, więc to dobrze dla całego zespołu! – opowiada. Zdaniem Oli kluczem do sukcesu w McDonald’s jest otwartość i chęć współpracy. I choć do jej głównych obowiązków należy prowadzenie zmian, dbanie o płynność obsługi i kontrola jakości produktów, to – poza zarządzaniem zmianą – Ola każdego dnia pomaga zespołowi w kuchni i serwisie. Bo w McDonald’s wszyscy pracują ramię w ramię.

Czy wiesz, że…

  • najmłodszy kierownik restauracji McDonald’s ma 21 lat?
  • jedno ze szkoleń managerskich odbywa się w Hamburger University w Monachium?
  • na świecie działa 38 tys. restauracji McDonald’s, a Polsce jest ich już prawie 500?
  • 28 tys., tylu pracowników jest zatrudnionych w 475 restauracjach w Polsce?

Dobrze mi tu, gdzie jestem

Agata zdecydowała się na pracę na ¾ etatu. Nie lubi siedzieć w domu, dodatkowo kocha wycieczki, dlatego bardzo docenia elastyczny grafik w McDonald’s. Do aplikowania namówiła ją koleżanka, która pracowała w restauracji. Początki nie były łatwe!

Ta praca może być bardziej rozwojowa niż myślisz

i

Autor: Materiały Promocyjne McDonald ’s Agata

– Dużo musiałam się nauczyć, musiałam sobie poradzić z natłokiem informacji, ale byłam zaangażowana i bardzo chciałam. Po pewnym czasie dostałam propozycję awansu na liderkę gościnności. Byłam sceptyczna, ale pomyślałam: spróbuję! No i praca z ludźmi mnie wciągnęła. – W jej restauracji zespół jest inny, niż u Emilii. – Przedział wiekowy to w większości 30-40 lat. Spełniają się u nas ludzie, dla których ważna jest stabilizacja i dobra atmosfera. Gdy przychodzą nowi, mówią, że od razu widać, że mamy dobre relacje, lubimy się i współpracujemy.

Goście również zauważają pozytywną atmosferę, a na temat Agaty co chwila pojawiają się pochwały w internecie. Zdolności komunikacyjne, wyczucie i takt to dla niej coś oczywistego.

– Ludzie są pod wrażeniem mojej kultury i spokoju. A ja się zastanawiam, jak można inaczej! Przecież lider gościnności to wizytówka restauracji! – dodaje.

Emilia, Ola, Agata – każda z nich wybrała swoją receptę na zawodowe spełnienie. Bo niezależnie od tego, czy chcemy piąć się po szczeblach kariery, czy wolimy pozostać na sprawdzonym stanowisku, szukajmy miejsca, w którym możemy rozwijać się w odpowiednim dla siebie tempie i w swoim stylu.

Jeśli i ty jesteś zainteresowany pracą w McDonald’s – znajdź restaurację w pobliżu swojego miejsca zamieszkania i aplikuj! Wystarczy odwiedzić stronę praca.mcdonalds.pl/oferty-pracy i wysłać swoje zgłoszenie. Powodzenia!

PARTNEREM MATERIAŁU JEST McDONALD’S POLSKA

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki