Tadeusz Chudecki, aktor, podróżnik, autor książek: Proponuję vitello tonnato

2014-12-01 3:00

To pyszna włoska przystawka podawana na zimno.

Składniki (proporcje dla 4 osób):

1. 800 g cielęciny

2. 2 marchewki

3. seler naciowy

4. 1 cebulka

5. 1 ząbek czosnku

6. 500 ml białego wytrawnego wina

7. sól morska, pieprz, liście laurowe

Sos:

1. 1 jajko surowe

2. 2 jaja gotowane

3. 200 g oliwy

4. 1 cytryna

5. 100 g tuńczyka w sosie własnym

6. 8 filetów anchois

7. 1 łyżka kaparów

8. zielony pieprz

Zobacz też: Najlepsze pomysły na świąteczne prezenty!

wykonanie: Umyć Oczyścić mięso. Wrzucić do garnka wszystkie składniki (warzywa obrać i pokroić) oraz przyprawy. Zalać winem i uzupełnić wodą tak, by nic nie wystawało. Gotować na małym ogniu ok. 90 minut. W tym czasie robimy sos. Jedno jajko surowe rozbijamy do miski i dodajemy trochę soku z cytryny. Dodając powoli oliwy, ubijamy na gładki majonez. Dodajemy tuńczyka, anchois, kapary, sok z cytryny, dwa ugotowane na twardo żółtka, 2 łyżki wywaru z mięsa. Miksujemy wszystko na jednolity krem. Przyprawiamy pieprzem. Ostudzone mięso kroimy na cienkie plastry i polewamy przygotowanym sosem. Wszystko przyozdabiamy kaparami.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki