Te dania cię rozgrzeją

2010-03-08 3:00

Zimowe przesilenie to trudny okres. Warto więc do codziennej diety wprowadzić proste w wykonaniu rozgrzewające potrawy z mnóstwem warzyw

Tarta z warzywami i mięsem

To danie jest efektowne i proste do przyrządzenia, choć jego nazwa może brzmi nieco egzotycznie. W zależności od tego, co stanowi farsz, może rozgrzewać lub oziębiać organizm. Oto propozycja na tartę idealną na wiosenne przesilenie.

Składniki:

Na ciasto:
szklankę mąki
ok. 1/2 kostki masła lub margaryny
sól, kilka łyżek niegazowanej wody mineralnej

Na farsz:
30 dag mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo-wołowego
kilka pieczarek
średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
1 mała papryka

Sposób przygotowania:

Z mąki i masła wyrobić kruche ciasto, dodając, wedle potrzeby, kilka łyżek wody i sól. Ciasto wstawić na ok. pół godziny do lodówki. Potem rozwałkować i podpiec w piekarniku przez ok. 10 min w temperaturze ok. 200 st. C.

Na patelni zeszklić cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki i paprykę. Mięso podsmażyć, dodać ulubione przyprawy. Wyłożyć farsz na ciasto i wstawić do piekarnika jeszcze na 15-20 min. Podawać z surówką, np. z kiszonej kapusty.

Koszt ok. 12-15 zł

Zupa gulaszowa

przepis pani Ewy Szarzyńskiej ze Środy Wielkopolskiej

Składniki:
1 kg schabu
2 cebule
1 ogórek kiszony
20 dag wędzonego boczku
1 papryka
5 dag przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej
sól
pieprz
majeranek
curry
mielona słodka papryka

Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawami i odstawić na godzinę. Usmażyć na oleju, dodać 150 ml wody i poddusić. Dodać pół drobno posiekanej cebuli i drobno pokrojony ogórek. Następnie pokroić mięso na drobniejsze kawałki, zalać wodą (2,5 litra) i gotować na małym ogniu. Na patelni usmażyć boczek i resztę pokrojonej cebuli. Dodać przecier i pokrojoną paprykę. Poddusić 5 minut i przełożyć do garnka z mięsem. Gotować jeszcze 10 minut, doprawić i zagęścić mąką rozprowadzoną w pół szklanki zimnej wody.

Koszt ok. 27 zł

Pierogi babuni

przepis pani Franciszki Czyżak z Ciechanowca

Składniki:
4 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli
świeże drożdże (ilość wielkości orzecha laskowego)
2 łyżki oleju
1/2 szklanki mleka
woda mineralna gazowana
pół kg białego sera
pół szklanki cukru pudru
słodka śmietana

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki z wyjątkiem sera, cukru pudru i śmietany, zagnieść starannie, dodając stopniowo mleko i wodę mineralną. Czas wyrabiania ciasta wynosi ok. 10 minut. Po wyrobieniu ciasto przykryć ściereczką na ok. 40 minut. Masa nadaje się na pierogi z różnym farszem. Najprostszy to zmielony biały ser wymieszany z cukrem pudrem. Ugotowane pierogi polać śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.

Koszt ok. 15 zł

Szarlotka

przepis pani Ewy Pazio z Warszawy

Składniki:
2 żółtka
pół kostki margaryny lub masła
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżki gęstej śmietany 18 procent
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 kg kwaśnych jabłek
trochę cynamonu
trochę tartej bułki

Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę, cukier waniliowy i śmietanę. Stale ucierając, dosypywać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wyrobić ciasto ręcznie i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu jeszcze przez chwilę wyrabiać, po czym oddzielić od ciasta niewielką część przeznaczoną na posypkę i włożyć do lodówki. Resztę ciasta rozwałkować i włożyć do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać ciasto tartą bułką. Jabłka obrać, pokroić i udusić bez przykrycia, dodając małą ilość wody, cynamon i 4 łyżki cukru. Pokryć ciasto jabłkami, a ich wierzch posypać startym ciastem z lodówki. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 45 minut.

Koszt ok. 16 zł

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki