Wzmocnij swoją ODPORNOŚĆ

i

Autor: Shutterstock

Wzmocnij swoją ODPORNOŚĆ

2015-12-02 1:00

Dobrze działający układ immunologiczny to podstawa naszego zdrowia. Chroni nas on przed wieloma schorzeniami, od banalnych infekcji po dużo poważniejsze choroby. Pewne cechy układu odpornościowego są uwarunkowane genetycznie, ale głównie to od nas samych i otaczającego nas środowiska zależy, na ile będzie on sprawny. Okres jesienno-zimowy sprzyja osłabieniu układu odpornościowego. Właśnie o tej porze czujemy się osłabieni, zmęczeni, miewamy nastroje depresyjne i często łapiemy rozmaite infekcje, bo słabszy układ odpornościowy nie daje sobie rady z inwazją drobnoustrojów. Dlatego należy mu pomóc.

 

KIEDY SPADAJĄ MOŻLIWOŚCI OBRONNE NASZEGO ORGANIZMU

* Częściej się przeziębiamy, a jak już złapie nas katar, to nie chce puścić.
* Pojawiają się przewlekłe stany zapalne.
* U alergików nasilają się alergie i nietolerancje pokarmowe.
* Występuje uczucie ciągłego zmęczenia i osłabienie.
* Jesteśmy rozdrażnieni, mamy problemy ze snem.
* Częściej boli nas głowa, u osób cierpiących na migreny bóle przybierają na sile.

CO WPŁYWA NA OSŁABIENIE ODPORNOŚCI

* infekcje wirusowe,
* dieta uboga w witaminy i mikroelementy,
* nadmiar cukru i soli w diecie,
* stres, zwłaszcza przewlekły,
* niedobór snu i sen złej jakości,
* spędzanie zbyt dużej ilości czasu w zamkniętych, przegrzanych pomieszczeniach, przy komputerze, przed telewizorem,
* siedzący tryb życia,
* brak aktywności fizycznej.

WSPOMAGAJĄ SIŁY OBRONNE ORGANIZMU

* Witamina C przyczynia się do stabilności i ochrony błon komórkowych, co przekłada się na zwiększenie odporności organizmu. Najlepsza jest naturalna, pochodząca z warzyw i owoców.
* Witamina E jest silnym antyutleniaczem, chroni przed stanami zapalnymi i łagodzi ich przebieg.
* Witamina D – wzmacnia i pobudza układ odpornościowy. W naszym klimacie, w sezonie jesienno-zimowym powinniśmy przyjmować ją w suplementach diety.
* Olej z wiesiołka – zwalcza i łagodzi stany zapalne.
* Flawonoidy (np. rutyna zawarta w bzie czarnym i aronii) – zapobiega infekcjom, skraca czas ich trwania.
* Cynk – pobudza układ odpornościowy do pracy.

DIETA WSPOMAGAJĄCA UKŁAD IMMUNOLOGICZNY

* Codziennie jedz warzywa i owoce – dostarczają ogromnej ilości przeciwutleniaczy, które doskonale chronią przed chorobami i przyspieszają zwalczanie infekcji.
* Pij soki warzywne – odżywiają i oczyszczają organizm (zwłaszcza sok z buraków, marchwi, selera naciowego i jabłka).
* Wprowadź do diety na stałe produkty z pełnego ziarna – podwyższają stężenie serotoniny w organizmie, co wpływa pozytywnie na nastrój.
* Jedz kiełki brokułów – zawierają dużo sulforafanu, bardzo silnego antyutleniacza, który na długo wspiera układ odpornościowy.
* Spożywaj brokuły – dobrze działają na wątrobę, a zdrowie tego narządu ma duże znaczenie dla odporności.
* Poznaj grzyby shiitake – zawierają związek o nazwie lentinan, który podwyższa naszą naturalną odporność oraz przeciwutleniacz german, który ma podobne działanie.

ZMIEŃ STYL ŻYCIA

* Codziennie wychodź na świeże powietrze – światło dzienne oddziałuje na szyszynkę, regulując rytm snu i czuwania.
* Zmniejsz temperaturę w mieszkaniu. Centralne ogrzewanie tworzy doskonałe środowisko dla rozwoju drobnoustrojów.
* Unikaj ciężkich, tłustych i zapychających potraw, cukru i rafinowanych węglowodanów – hamują funkcje układu odpornościowego i dostarczają pustych kalorii zamiast cennych składników pokarmowych, potrzebnych do zachowania zdrowia.

-

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki