Dobre, bo polskie – Ferajna: tam, gdzie Gortat smażył naleśniki

2012-07-30 22:04

Chicagowska restauracja Ferajna powstała w 2003 roku z inicjatywy paczki polskich przyjaciół (właśnie stąd pochodzi jej nazwa). Zawsze stołowali się w różnych, miejscowych restauracjach, ale nigdzie nie smakowało im tak, jak w domu. Marzyli o dobrym, domowym polskim jedzeniu. A że jeden z nich był od lat związany z gastronomią, marzenia szybko przerodziły się w realne plany.

Szefami restauracji są Agnieszka i Mirek Krupa, ale na co dzień biznesem bardzo sprawnie zarządzają energiczne i urodziwe menadżerki – Agnieszka Hryszko i Joanna Zimny. Zaś za wyśmienity smak jadła w Ferajnie odpowiadają szefowe kuchni: Zofia Mendela i Edyta Barszczewski.
Jeśli już wspominamy o pracownikach restauracji to warto zaznaczyć, że każdy z nich dołożył swoją cegiełkę do domowej i ciepłej atmosfery, która panuje w Ferajnie.

Szefowe kuchni starają się, by w menu widniały tylko smaczne potrawy, które są przyrządzone starannie i mają wyjątkowy smak. Specjałami Ferajny są: placek po węgiersku, pstrąg z ryżem, filet po normandzku, barszcz czerwony oraz znane już w całym mieście naleśniki. Kiedy pytamy o przepis na te ostatnie, szefowe kuchni odpowiadają stanowczo:

– Serdecznie zapraszamy wszystkich do nas na degustację, natomiast przepisy na naleśniki są słodką tajemnicą naszej kuchni. Nie jesteście pierwszymi, którzy chcą poznać nasze kulinarne tajemnice. Choć klienci ciągle nie dają nam spokoju, to nie robimy wyjątków i niczym lekarze utrzymujemy tajemnicę zawodową!

Wielkim miłośnikiem naleśników z Ferajny jest nasz jedynak z NBA, zawodnik drużyny Phoenix Sun Marcin Gortat, który – kiedy tylko jest w Chicago – wpada do Ferajny na naleśniki. Raz stanął nawet za kuchnią i sam je próbował usmażyć.

– Chicago często odwiedza wielu polskich celebrytów, oficjeli i sportowców. Wielu z nich gościliśmy w restauracji, a kilku z nich bywa u nas regularnie. Do nich na pewno zalicza się Marcin Gortat, który jest bardzo sympatyczny. Pewnego dnia zapragnął nauczyć się przyrządzać naleśniki. Szefem naszej kuchni na pewno jeszcze długo nie zostanie, ale zabawa z nim była przednia. Również Doda odwiedziła naszą kuchnię, ale nie dopuściliśmy jej do patelni choć była także bardzo fajna i sympatyczna – opowiada menadżerka Agnieszka.

Lista słynnych gości Ferajny jest długa. Są na niej między innymi: Tomasz Adamek, Olaf Lubaszenko, Agnieszka Chylińska, zespół Feel, drużyna piłkarska Warszawskiej Legii, Grzegorz Lato, piłkarze Chicago Fire, Andrzej Fonfara, Andrzej Gołota, piosenkarz Stachursky.

Poza smacznym jedzeniem w Ferajnie organizowane są także wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe, między innymi wesela, chrzciny, urodziny, imprezy świąteczne. Restauracja dysponuje dwoma oddzielnymi salami, które w razie potrzeby można połączyć w jedną. Zaś w każdy piątek organizowany jest dancing z muzyką graną na żywo. Natomiast niedzielne obiady umila Pan Janusz grający muzyczne szlagiery. Na małej sali są telewizory oraz duży ekran, który jest wykorzystywany do oglądania najważniejszych wydarzeń sportowych, czy wieczorów filmowych z polską komedią filmowa.


Ferajna
Polish–American Bakery & Deli
8339 S. Harlem Ave, Bridgeview
(708) 598–9451

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki