ZJESZ kupną SZYNKĘ, UMRZESZ NA RAKA?! Unia na to pozwala?!

2014-11-07 14:00

Dzisiejsze wędliny mogą leżeć w lodówkach tygodniami, a i tak nic złego się z nimi nie dzieje. Wszystko przez dodawanie środków, które mają zachować świeżość produktu na dłużej. Teraz ma się to zmienić, ale wcale nie na lepsze. Unia Europejska pozwoliła na zwiększenie dopuszczalnej zawartości azotynów aż o 50 proc.! A azotyny to nic innego, jak trucizna! Trucizna, która powoduje raka.

Wędliny, które kupujemy w sklepach nie psują się po kilku dniach, ale mogą w lodówce przetrwać bardzo długo. A to dlatego, że przy ich produkcji używa się azotyny, czyli środki konserwujące, które chronią je przed psuciem.

Dzięki nim wędlina na długo zachowuje swój wygląd i zapach. Jednak to nie oznacza, że są one zdrowe dla człowieka. Nadmierne pożywanie produktów zawierających konserwanty, w tym azotyny,  jest jednak bardzo szkodliwe! Konserwanty powodują alergie pokarmowe, a co gorsza sprzyjają mnożeniu się komórek nowotworowych, czyli są rakotwórcze!

Jak donosi „Fakt” nie dość, że i tak w wędlinach pełno szkodliwych dodatków, to Unia Europejska pozwoliła na zwiększenie dopuszczalnej normy szkodliwych środków! Poprosiły o to wielkie koncerny spożywcze, którym chodzi tylko o zysk, a za nic mają ludzkie życie i zdrowie!

Każdy z nas wie, że nie ma chyba produktu, na etykiecie którego nie byłoby dodatku E. Oto najbardziej znane i szkodliwe E-dodatki:

E 249 - E 252 azotyny: stosowane w produkcji wędlin mięs, zapobiegają tworzeniu się jadu kiełbasianego. Mogą powodować raka.

E 320 i E 321 przeciwutleniacze: używane do konserwowania mięs i w gumach do żucia. Jeśli są  połączone z witaminą C przyczyniają się do powstawania wolnych rodników uszkadzających komórki. Mogą powodować raka.

E 211 benzoesan sodu: jeden z  najbardziej znanych konserwant. Sprzyja powstawaniu komórek nowotworowych w organizmie.

E 212 benzoesan potasu: stosowany w dżemach, w margarynach, mieszankach margaryny z masłem. Może wywoływać reakcje alergiczne.

E 621 glutaminian sodu: stosowany przy produkcji zup i sosów w proszku, a także popularnych przypraw. Jest przyczyną mnożeniu się i przemieszczaniu komórek nowotworowych.

E 220 - E 228 czyli siarczyny: używane w konserwach, owocach kandyzowanych, sokach owocowych, winie. Siarczyny niszczą w  organizmie witaminę B1.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Zobacz: Ludzie jedli mięso z PADŁYCH ZWIERZĄT?! Weterynarze oszuści z zarzutami

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki