Piwo warzy się w wielkich miedzianych kadziach

i

Autor: Materiały prasowe Piwo warzy się w wielkich miedzianych kadziach

Zrób sobie piwo we wrocławskim browarze i poznaj nowe rodzaje bursztynowych napojów [PROGRAM]

2015-11-14 8:51

Żeby zostać pomocnikiem piwowara nie potrzebujecie specjalnych umiejętności. Wziąć udział w tworzeniu złocistego trunku może każdy.

– Warzymy nowy styl piwny, Weizen Bock. Nasi goście będą mogli wziąć udział w zasypie i zacieraniu słodu, filtracji brzeczki, sprawdzić poziom zawartości cukru czy dorzucić chmiele – zapowiada Łukasz Szwed, główny piwowar „Złotego Psa”, jednego z wrocławskich browarów,w którym odbędzie się cała ceremonia.

Otwarte warzenie rozpocznie się w sobotę o godzinie 15.00. Wspólnie z piwowarem goście dorzucą do kadzi w sumie około 250 kilogramów słodu. W okolicach godziny 18.00 będzie filtrowana brzeczka, a chmielenie zaplanowano mniej więcej na godzinę 20.00.

Gotowe na gwiazdkę

Piwo będzie potem potrzebowało w przybliżeniu sześciu tygodni żeby dojrzeć:

- Przed Bożym Narodzeniem każdy będzie mógł wypić to, co nawarzy w sobotę – zapewnia piwowar „Złotego Psa”.

Szlakiem piwa

Samodzielne warzenie piwa to nie jedyna atrakcja tego weekendu związana ze złocistym trunkiem. Rozpoczęła się trzecia już edycja Wrocławskiego Szlaku Piwnego. W sześciu multitapach będzie można spróbować po jednym gatunku zupełnie nowego rzemieślniczego piwa – takiego, którego nie ma jeszcze w sklepach. Za to na niedzielę właśnie w tych pubach zaplanowano spotkania z piwowarami.

Premiery piwne: 

ZUP – Browar Nepomucen 
Kontynuacja – Browar 100 Mostów 
Marynka Piwo i Aperitivo – Browar Profesja 
Lamus – Browar ROCH 
Academus – CTKiR Browar Probus 
Szynkarnia – Browar Widawa/Gospoda pod Czarnym Kurem 

Czytaj także: Discovery zrobi film o poszukiwaniach złotego pociągu. Nie są jedyni!