– Warzymy nowy styl piwny, Weizen Bock. Nasi goście będą mogli wziąć udział w zasypie i zacieraniu słodu, filtracji brzeczki, sprawdzić poziom zawartości cukru czy dorzucić chmiele – zapowiada Łukasz Szwed, główny piwowar „Złotego Psa”, jednego z wrocławskich browarów,w którym odbędzie się cała ceremonia.
Polecany artykuł:
Otwarte warzenie rozpocznie się w sobotę o godzinie 15.00. Wspólnie z piwowarem goście dorzucą do kadzi w sumie około 250 kilogramów słodu. W okolicach godziny 18.00 będzie filtrowana brzeczka, a chmielenie zaplanowano mniej więcej na godzinę 20.00.
Gotowe na gwiazdkę
Piwo będzie potem potrzebowało w przybliżeniu sześciu tygodni żeby dojrzeć:
- Przed Bożym Narodzeniem każdy będzie mógł wypić to, co nawarzy w sobotę – zapewnia piwowar „Złotego Psa”.
Szlakiem piwa
Samodzielne warzenie piwa to nie jedyna atrakcja tego weekendu związana ze złocistym trunkiem. Rozpoczęła się trzecia już edycja Wrocławskiego Szlaku Piwnego. W sześciu multitapach będzie można spróbować po jednym gatunku zupełnie nowego rzemieślniczego piwa – takiego, którego nie ma jeszcze w sklepach. Za to na niedzielę właśnie w tych pubach zaplanowano spotkania z piwowarami.
Premiery piwne:
ZUP – Browar Nepomucen
Kontynuacja – Browar 100 Mostów
Marynka Piwo i Aperitivo – Browar Profesja
Lamus – Browar ROCH
Academus – CTKiR Browar Probus
Szynkarnia – Browar Widawa/Gospoda pod Czarnym Kurem