Popisowe dania wiejskiej kuchni

2010-02-15 3:00

Mimo że ostatnio modne są lekkie dania, smaczna wiejska kuchnia wciąż ma swoich zwolenników. Warto ją polecać zwłaszcza w mroźną zimę, gdy organizm potrzebuje więcej kalorii

Ryba w jarzynach

To zdrowe danie można podać zarówno podczas zwykłego obiadu, jak i uroczystej kolacji. Jest proste w przygotowaniu i doskonale smakuje.

składniki:

l kilka filetów dowolnej ryby, może być mrożona

l średniej wielkości marchewka

l 2 małe pietruszki

l 1 średnia cebula

l mały przecier pomidorowy

l tłuszcz do podsmażenia

l przyprawy do smaku

 

sposób przygotowania:

Warzywa oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podduś na oliwie lub na maśle. Jeśli trzeba, dodaj trochę wody.

Rybę wrzuć na rozgrzaną patelnię skropioną tłuszczem. Smaż z obu stron tak, żeby była dość miękka, ale się nie rozpadała. Przełóż rybę do innego naczynia, dodaj warzywa. Podduś razem jeszcze parę minut, na koniec wymieszaj z przecierem pomidorowym. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Koszt ok. 8-10 zł

Sałatka z kurczaka z selerem przepis pani Sabiny Wamki z Suchej

składniki:

l 1 cała pierś kurczaka

l 1 słoik selera konserwowego

l 1 puszka ananasów

l 1 puszka brzoskwiń

l 1 paczka rodzynek

l średni słoik majonezu

 

sposób przygotowania:

Pierś ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i pokroić w kostkę. Pokroić drobno ananasy i brzoskwinie, rodzynki wyparzyć we wrzątku, seler odcedzić. Wszystko razem wymieszać, a na końcu dodać majonez.

Koszt ok. 25 zł

Sabina Wamka

Wątrobianka przepis pana Henryka Rejmaniaka z Białegostoku

składniki:

l 3 kg wątroby wieprzowej

l 1,5 kg słoniny

l 2 cebule

l 4 czerstwe bułki

l 3 stołowe łyżki soli

l łyżeczka czarnego pieprzu

l 2 łyżeczki majeranku

l pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej

sposób przygotowania:

Wątrobę i słoninę należy 3 razy przekręcić przez maszynkę do mięsa. Podczas ostatniego mielenia dodać namoczone i odciśnięte bułki. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać z przyprawami. Nałożyć do słoików, zakręcić i wekować 45 minut od momentu zagotowania. Z podanej porcji mięsa wychodzi 16 średnich słoików wątrobianki.

Koszt ok. 24 zł

Henryk Rejmaniak

Pampuchy drożdżowe przepis pani Alicji Truszkowskiej z Łomży

składniki:

l pół kg mąki

l 5 dag drożdży

l 1,5 szklanki mleka

l 2 jajka

l cukier waniliowy

l 25 dag smalcu

l szczypta soli

l kilka łyżeczek cukru pudru

 

sposób przygotowania:

Do mąki dodać jajka, cukier waniliowy i sól. Podgrzać mleko. Około 1,2 szklanki ciepłego mleka zalać drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wlać gorące mleko i wyrobić ciasto drewnianą łyżką. Następnie dodać wyrośnięte drożdże i ponownie wyrobić ciasto. Odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie, smażyć na gorącym tłuszczu, kładąc ciasto łyżką. Gotowe pampuchy posypać cukrem pudrem.

Koszt ok. 8 zł

Alicja Truszkowska

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki