Przepisy na potrawy z grilla: Ryby pieczone w ziołach

2011-05-22 9:00

Sezon grillowy w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy na grillowane potrawy. Powiemy jak przyrządzić rybę pieczoną w ziołach. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt takiej uczty. Już we wtorek, 24.05, w Super Expressie zbiór najlepszych polskich i światowych przepisów na grilla.

Ryby pieczone w ziołach
Koszt: 16 zł

Składniki: 1 kg małych ryb słodkowodnych, 2 pęczki świeżych ziół lub po łyżce suszonych: bazylia, estragon, szałwia, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, sól i pieprz.

Sposób przyrządzenia: Ryby patroszymy, oczyszczamy z łusek, usuwamy skrzela i myjemy w zimnej wodzie. Po osuszeniu, solimy wewnątrz, a na wierzchu posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Do wnętrza ryb wkładamy po 2-3 gałązki ziół lub podsypujemy suszonymi, a resztę drobno siekamy. Odstawiamy ryby w chłodne miejsce, a przed samym pieczeniem smarujemy je za pomocą pędzelka oliwą zmieszaną z roztopionym masłem i posypujemy posiekanymi ziołami.
Pręty rusztu smarujemy olejem, układamy ryby nad rozgrzanym żarem i pieczemy z każdej strony po 10-15 minut, w zależności od wielkości ryby.

Już we wtorek, 24.05, w Super Expressie zbiór najlepszych polskich i światowych przepisów na grilla!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki