Se.pl styl życia gwiazdy gotują na wielkanoc Dorota Deląg: sałatka Doris

Dorota Deląg: sałatka Doris

06.04.2009, godz. 07:00 / aktualizacja 19.11.2010, godz. 07:42
Dorota Deląg
foto: Brak agencji
- Oprócz bardzo kalorycznych świątecznych dań na wielkanocnym stole powinny pojawić się także sałatki - uważa aktorka Dorota Deląg (37 l.). Jedną z nich znajomi ochrzcili nawet moim imieniem. Przyjaciele i rodzina ją uwielbiają!

Składniki:
żółta papryka; 2 pomidory; 1 biała cebula; garść rukoli; garść roszponki; garść listków szpinaku; mała sałata masłowa; 2 łyżki octu balsamicznego białego; 3 łyżki oliwy; łyżeczka tabasco; bakalie; łyżka miodu; ząbek czosnku; sól

Sposób przygotowania:
Opłukać liście sałaty, roszponki, rukoli, szpinaku. Osuszyć. Pomidory pokroić na cząstki. Oczyszczoną paprykę pociąć w paseczki. Obrać cebulę i pokroić w talarki. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać w dużej salaterce. Następnie przygotować sos: ocet balsamiczny utrzeć na gładko z miodem i tabasco oraz szczyptą soli. Bezpośrednio do sosu wcisnąć przeciśnięty czosnek. Dodać ulubione bakalie. Następnie, stale ucierając widelcem, dodawać małe porcje oliwy (powinien powstać sos w konsystencji przypominający rzadki majonez). Na koniec ewentualnie doprawić solą. Składnik sałatki skropić sosem, lekko przemieszać i natychmiast podawać.

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: