KOBIETA Moda i uroda Testy i recenzje Zdrowie i psychologia Dom i wnętrza Przepisy kulinarne
Se.pl styl życia przepisy kulinarne grzyby Grzyby jadalne rurkowate. Jak wyglądają? Jak je poznać? [ZDJĘCIA i OPISY]

Grzyby jadalne rurkowate. Jak wyglądają? Jak je poznać? [ZDJĘCIA i OPISY]

09.09.2014, godz. 08:46
Popularne grzyby jadalne rurkowate
Borowik szlachetny – duży mięsisty kapelusz o średnicy 6–25 cm. Powierzchnia kapelusza w różnych odcieniach brązu, dolna żółtawozielona lub biała, trzon białawoszary. Biały, jędrny miąższ po przekrojeniu nie zmienia barwy, ma przyjemny zapach i łagodny smak. Może być mylony z bardzo gorzkim goryczakiem żółciowym. foto: SHUTTERSTOCK

Grzyby jadalne rurkowate. Jak wyglądają i które możesz zbierać? Zapraszamy do obejrzenia naszej galerii!

Które grzyby można zbierać? Które są jadalne?

Grzyby jadalne to te, które pod kapeluszem mają blaszki. Niestety, także niektóre z grzybów trujących także mają takie kapelusze. Dlatego najlepiej zbierać tzw. grzyby rurkowe, czyli te których spód kapeluszy jest gąbczasty. Jedynym wyjątkiem wśród grzybów rurkowych jest borowik szatański. Sposobem na rozpoznanie tego wyjątkowo gorzkiego grzyba jest kolor spodu kapelusza (jest lekko różowy) oraz smak.

Zapraszamy do obejrzenia naszej galerii grzybów rurkowatych. Te, które prezentujemy w galerii, są jadalne. Pod każdym zdjęciem znajduje się dokładny opis grzyba.

Zobacz też: GRZYBY JADALNE. Jak rozpoznać, gdzie zbierać? GRZYBIARZE DO DZIEŁA!

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Źródło: Estera Prugar
Więcej stylu życia
REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: