Se.pl styl życia przepisy kulinarne Przepisy na przetwory: Syrop imbirowy

Przepisy na przetwory: Syrop imbirowy

29.09.2011, godz. 02:00 / aktualizacja 28.07.2013, godz. 12:05
imbir
foto: EAST NEWS

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczny syrop imbirowy. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednej butelki syropu imbirowego.

Syrop imbirowy
Koszt: 16 zł

Składniki: 1 kg imbiru, 1 kg cukru, 1 litr wody, sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania: Imbir cienko obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Zalać wodą i gotować około pół godziny. Odcedzić i do wywaru wsypać cukier. Gotować kilka minut i wsypać starty, odcedzony wcześniej imbir. Zagotować i po kilku minutach gotowania odstawić na 24 godziny. Następnego dnia gotować ponownie około 15 minut dodając sok z cytryny. Gorący syrop wlać do małych słoiczków. Pasteryzować około 10 minut.

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: