Dziś pierwszy dzień jesieni, początek sezonu jesiennych przeziębień. Coraz więcej osób wokół nas kicha, kaszle i narzeka na osłabienie. Na szczęście mamy wpływ na naszą odporność i łatwo możemy uniknąć uciążliwej choroby.
Najlepszym sposobem na wzmocnienie organizmu jest po prostu właściwa dieta. - Żeby nie ulegać chłodom, powinniśmy stymulować nasz układ odpornościowy - mówi Aleksandra Czarnewicz-Kamińska, specjalista ds. żywienia. - Jedzmy przede wszystkim kapustę kwaszoną, ale koniecznie w postaci surówki, bo po podgrzaniu czy usmażeniu traci dużo ze swoich zdrowotnych właściwości.
Sięgajmy też po owoce, które wciąż można kupić. Jeszcze zdążymy dodać do śniadania garść malin czy jeżyn - dodaje ekspert. A poza tym najlepsze na odporność są oczywiście czosnek, miód, produkty zbożowe z pełnego przemiału popijane herbatą zieloną lub owocową. Pamiętajmy jednak, by miód dodawać do letniej, a nie gorącej herbaty.
Miód
Zawiera minerały i substancje bioaktywne, stymulujące układ odpornościowy
Kiszona kapusta
To bomba witaminowa. Zawiera mnóstwo witaminy C, a poza nią także witaminę B6 i witaminę B12
Marchew
Zawiera beta-karoten, witaminy B1, B2 i K. Wpływa korzystnie na cerę i włosy
Czosnek
To naturalny antybiotyk. Zabija bakterie. Zawiera duże ilości witaminy C